Till innehållet
Var god vänta

Räkna ut ränta på lån

Att kunna räkna ut ränta på lån är något som är intressant för alla som har ett lån eller överväger att ta ett. Avgifter och övriga kostnader för lånet är också värda att tänka på men det är i slutändan räntan som påverkar dina lånekostnader mest. 

Innan man börjar räkna ut ränta på lån bör man ha terminologin på det klara, annars kan man lätt tappa bort sig bland alla invecklade termer. Ränta är det som långivaren får som kompensation för att låna ut pengar åt någon annan. När man pratar om ett låns ränta så menar man oftast den nominella räntan. Detta skiljer sig från den effektiva räntan, där alla andra avgifter och kostnader är medräknade. Den effektiva räntan berättar vad lånet totalt kommer att kosta dig. Därför brukar många som tänker ta ett lån använda den effektiva räntan för att jämföra lån sinsemellan.

Räkna ut ränta på lån

 

Behöver man själv räkna ut ränta på lån?
Den nominella räntan är enkel att räkna ut. Vi säger att du har ett lånebelopp på 100 000 kronor och den nominella räntesatsen är 10%. Då blir den årliga räntan 10 000 kronor. Om du skulle ha en räntesats på 15% skulle du betala 15 000 kronor i räntekostnader per år. 

Effektiva räntan är mer komplicerad att räkna ut eftersom den innehåller den nominella räntan plus uppläggnings- och aviseringsavgifterna. Enligt lagstiftningen måste den effektiva räntan anges då man gör reklam för lån vilket innebär konsumenten aldrig behöver sätta sig in i matematiken bakom räntan. Den effektiva räntan står också på varje låneoffert som Komplett Bank skickar ut. På så vis får du en realistisk bild av kostnaderna och behöver inte själv lära dig några komplicerade formler för att räkna ut den effektiva räntan.

 

Räkna ut lånekostnaden för ränta
Genom att göra en lånekalkyl på vår sida får du en bild av hur mycket du som minst kommer att behöva betala i månaden. Vår låneräknare använder en 8,9% nominell ränta som exempel. I verkligheten kan du få en ränta på mellan 4,9 och 19,9%, men lånekalkylatorn använder den genomsnittliga räntesatsen för alla våra lån. Nu kan du få en bra insikt i hur mycket ett lån kunde bli att kosta dig och samtidigt kan du fundera på om din ekonomi skulle kunna klara av en utgift i denna storlek.

 

Lån från Komplett Bank
Flexibelt Lån från Komplett Bank har en nominell och effektiv ränta som är konkurrenskraftig. Dessutom får du många andra bra fördelar. Du kan till exempel låna 10 000, utan säkerhet. Vårt lån är amorteringsfritt, du får alltså betala tillbaka lånet i din egen takt. Månatligen behöver du endast betala räntor och avgifter, inte nödvändigtvis amortera. Dessutom kan du ta ut mer lån inom din egen låneram. Du kan söka ett lån från Komplett Bank via formuläret som du hittar på denna sida. Då får du en låneoffert strax. Varje låneoffert är individuell och baserar sig på dina uppgifter.

För att vi ska kunna leverera en låneoffert så snabbt som möjligt så behöver vi ditt telefonnummer och din e-postadress. Låneofferten skickas åt dig elektroniskt. Vi vill att du bekantar dig med lånevillkoren innan du gör ditt slutliga beslut. Avtalet signerar du enkelt på nätet. Snabbt, enkelt och framför allt flexibelt!