Var god vänta

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Människor är inte alltid medvetna om skillnaden mellan kontantinsats och handpenning. Att köpa en bostad är ett stort steg i livet och då lönar det sig att ha koll på vad som skiljer kontantinsats från handpenning. Vad som berättas här kan också tillämpas på övriga kontantinsatser som vid exempelvis bilköp.
 

En kvinna ser ut från fönstret och ler för att hon förstår skillnad mellan kontantinsats och handpenning

En kontantinsats är en säkerhet för banken

När du vill ta ett bolån så kan lånets summa vara maximalt 85% av bostadens värde. Procenten kan också vara mindre, beroende på din egna ekonomiska situation. Vad detta innebär är att du måste betala 15% av bostadens pris direkt i en så kallad kontantinsats. Så om du till exempel ska köpa en bostad för 2 000 000 kronor så kan banken låna dig 1 700 000 kronor, men du måste ändå ha minst 300 000 kronor själv att betala i kontantinsats. Har du inte besparingar är det möjligt att låna till kontantisats 

 

Handpenningen är en säkerhet för affären

En handpenning vid en bostadsaffär är en sorts säkerhet för försäljaren. Med en handpenning kan försäljaren försäkra sig att du som köpare är seriös och att du förbinder dig till att köpa bostaden enligt vad som nämns i köpvillkoren. Handpenningen är oftast 10% av bostadens köppris. Så i vårt exempel med en bostad som är värd 2 000 000 kronor skulle handpenningen vara 200 000 kronor.

Om handpenningen är 10% av bostadsköpet så har du ännu 5% kvar att betala i kontantinsats. I vårt exempel skulle alltså kontantinsatsen andel vara 100 000 kronor i detta fall.

Betala kontantinsats eller handpenning med ett lån
Eftersom köp av speciellt bostäder kan vara en kostsam historia kan det hända att besparingarna du har inte räcker till kontantinsatsen och handpenningen. När det är dags att göra affärer och du behöver pengar till en kontantinsats eller handpenning kan du få de pengar du behöver med ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet.


Komplett Bank erbjuder ett konkurrenskraftigt lån

Vare sig det är en ny bostad eller en ny bil du behöver en insats till, är Komplett Banks Flexibelt Lån ett förnuftigt val. Komplett Banks Flexibelt Lån är ett lån utan säkerhet som erbjuder förmånliga räntor och marknadens mest flexibla villkor. Att låna till kontantinsats eller handpenning har aldrig varit enklare eller snabbare. Då du inte behöver någon säkerhet eller en borgensman för lånet så kan du förverkliga dina planer på nolltid.

Flexibelt Lån har amorteringsfrihet. Med detta menas att det inte krävs att du gör amorteringar på lånet varje månad. Du kan betala tillbaka lånet i den takt som det passar dig bäst. Allt du behöver betala varje månad är räntor och avgifter på lånet.

 

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning sammanfattat

Kontantinsatsen är en säkerhet som banken kräver när du tar ett bolån, oftast utgör kontantinsatsen 15% av bostadens värde.
Handpenningen är en säkerhet för den som säljer bostaden. Handpenningens storlek är oftast 10% av bostadens värde.
Betalar du en handpenning på 10% har du ännu 5% kvar att betala som kontantinsats

Vi hoppas att du nu förstår skillnaden mellan kontantinsats och handpenning. Komplett Banks Flexibelt Lån är ett lån med förmånlig ränta och väldigt bra lånevillkor. Lånet anpassar sig till låntagarens livssituation och är snabbt att ansöka om. Ett perfekt alternativ för att finansiera en kontantinsats och handpenning.

 

Låneexempel vid tilldelat lån på 100 000 kr under 5 år, nominell ränta 8,9 %, effektiv ränta 10,28 %, etableringsavgift 495 kr, totalt 126 971 kr. Exemplet förutsätter att lånet betalas tillbaka med lika stora månadsbelopp på 2 116 kr under 5 år.