Till innehållet
Var god vänta

Låna till handpenning

Att låna till handpenning går endera via den bank som du ska ta ett bolån hos, eller så kan du också sköta det med ett privatlån som fås utan säkerhet. Handpenningen ska betalas när man skriver under köpekontraktet. Handpenningen brukar vanligast uppgå till 10% av köppriset. Om man inte har pengarna som behövs så kan man också låna till handpenningen. 


Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren och säljaren kan också lita på att köparen är seriös om han får en summa i förskott. Säljaren betalar tillbaka summan då han överlåter bostaden. Om köpet inte fullgörs så har säljaren inte rätt att behålla handpenningen. Säljaren har dock rätt till en ersättning. Fast ett köp inte fullgörs så läggs det ändå ner en hel del arbete som man ska ha rätt att få ersättning för.

 

Låna till handpenning från Komplett Bank

 

Handpenning och kontantinsats - vad skiljer sig?

Många har inte koll på skillnaden mellan kontantinsats och handpenning. Handpenningen är alltså något man betalar som en säkerhet för köpet och är 10% av köppriset. Kontantinsatsen hör till ett lån man tar med säkerhet. Ett bolån får inte uppgå till mer än 85% av bostadens värde. Du kan alltså inte låna hela beloppet vid köp av en bostad. De återstående 15% är något du själv måste betala - den så kallade kontantinsatsen. Har du inte pengar till kontantinsatsen blir du också tvungen att låna till kontantinsatsen.

Låna till handpenning med handpenningslån eller med privatlån

När man ska låna till handpenning har man ett par olika alternativ. Antingen kan man ta ett så kallat handpenningslån från banken där man också har sitt bolån. Handpenningslån är en tillfällig lösning för den som redan äger en bostad och ska sälja den. Man kan inte få ett handpenningslån om man redan har sålt sin gamla lägenhet. Man får ett lån som är max 10% av köpesumman.

Har du inte en bostad från tidigare och behöver låna till handpenningen kan du ta ett privatlån istället. För att få ett privatlån behöver man ingen säkerhet och det går snabbt att ansöka om och få lånet. Ifall kravet på en handpenning har kommit överraskande så är ett privatlån en snabb lösning. På Komplett Bank kan du låna till en handpenningen på upp till 500 000 kr. Du kan få ett lån som är mer än 10% av köpesumman och behöver inte betala tillbaka hela lånebeloppet då du flyttat in i din nya bostad. 

 

Låna till handpenning från Komplett Bank

Med Komplett Banks Flexibelt Lån behöver du inte ha en säkerhet eller hitta någon som vill gå i borgen för ditt lån. Det är bara att fylla i dina uppgifter i ansökan vi har här på vår nätsida. Du får ett svar direkt. Du behöver inte vänta länge på att få ett besked från Komplett Bank, detta underlättar din situation eftersom du såklart så snabbt som möjligt vill veta om du kommer att få pengarna du behöver till handpenningen eller inte. Med lite tur kan pengarna skickas direkt till ditt konto redan samma dag som du godkänner din låneoffert.

Banker brukar ställa krav på att man ska betala tillbaka sitt handpenningslån direkt eller inom 6 månader efter att man flyttat in i sin bostad. Komplett Banks lån får du själv välja när du betalar tillbaka. Lånet har amorteringsfrihet, du betalar endast räntor och avgifter varje månad och väljer själv när du gör avbetalningar.