Till innehållet
Var god vänta

Kontantinsats i procent

Att köpa bostad är en av de största investeringar man gör i livet, för många är det den allra största. En bostadsaffär innebär oftast att man tar ett lån. För att kunna ta ett bolån behöver man ha pengar till en kontantinsats. Men hur mycker är egentligen en kontantinsats i procent? Oftast är den 15% av bostadens pris. Om din bostad kostar 1 miljon kronor behöver du alltså betala 150 000 i kontantinsats.

Även när du köper en bil som kräver att du tar ett billån kan du behöva betala en kontantinsats. Det finns två typer av billån. Billån med säkerhet fungerar som ett bostadslån, det vill säga att bilen fungerar som säkerhet för lånet. Vid ett sådant upplägg utgör kontantinsatsen 20% av bilens pris. Dessa 20% ska du själv kunna betala för att få ta ett billån.

Ifall du väljer att ta ett billån utan säkerhet behöver du inte betala någon kontantinsats, utan du kan om du vill låna ett så stort belopp att det täcker bilens hela köpesumma. Lån utan säkerhet på upp till 500 000 kronor får du från Komplett Bank.

Vad är det för skillnad på kontantinsats och handpenning?

Det är inte ovanligt att man blandar ihop begreppen kontantinsats och handpenning. Det är dock viktigt att man förstår skillnaden på dessa när man ska köpa en bostad. Handpenning är oftast 10% av köpesumman och den betalas när man skriver kontraktet och fungerar som säkerhet för säljaren. Kontantinsatsen är vanligtvis 15% av köpesumman och den är till för att säkerställa att banken inte förlorar pengar fastän din bostad skulle sjunka i värde.

Handpenningen kan däremot räknas in i kontantinsatsen. Inledningsvis betalas de 10% som utgör handpenningen och sedan ytterligare 5% som är kvar av kontantinsatsen. Du behöver alltså själv kunna betala 15% av bostadens pris när du tar ett bolån och av dessa 15% kan 10% betalas i form av en handpenning. 

Låna till kontantinsats med ett lån utan säkerhet

Att köpa bostad är dyrt och 15 % av priset på en bostad är även det mycket pengar. Ifall man inte har ett sparkapital som täcker den utgiften behöver man ändå inte känna att man är körd när det kommer till att köpa bostad. Att ta ett lån utan säkerhet för att finansiera kontantinsatsen är en lösning på problemet.

Ifall man har en ekonomi som klarar av de kostnader som ett lån utan säkerhet innebär så finns det inget som hindrar att man betalar kontantinsatsen på det sättet. Man ska inte behöva ge upp sin drömbostad på grund av att man inte har ett tillräckligt stort sparkapital. Det tar åratal att spara ihop till 15% av priset för ett dyrare bostadsköp, därför behöver det inte vara någon dålig idé att finansiera en del av insatsen med ett lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet från Komplett Bank

Vi på Komplett Bank kan hjälpa dig att finansiera kontantinsatsen för ditt bostads- eller bilköp. Vårt lån utan säkerhet har vi valt att kalla Flexibelt Lån. Du ansöker enkelt om lånet på vår hemsida och vi svarar dig via e-post så fort vi bara kan. Du kan få lån på upp till 500 000 kronor helt utan säkerhet från oss.

Vårt lån har mycket konkurrenskraftiga villkor och det är tryggt och säkert att låna pengar från Komplett Bank. Vår nominella ränta ligger på mellan 4,9 % och 19,9 %. Vi har även amorteringsfrihet. Så länge du betalar räntorna och avgifterna på ditt lån kan du hålla så många amorteringsfria månader du behöver.

Det enda du behöver för att kunna låna till din kontantinsats från oss är en internetuppkoppling, en mailadress och ett BankID. När du ansökt om lån skickar vi lånevillkoren till din e-post. För att skriva under och godkänna dem använder du ditt BankID. Tveka inte att kontakta oss om du går omkring med bostadsdrömmar. Vi är glada att kunna hjälpa till!