Till innehållet
Var god vänta

Låna till kontantinsats

När du ansöker om bolån behöver du en kontantinsats, och har du inte tillräckligt med egna besparingar så kan du även låna till kontantinsatsen. Kravet på kontantinsats kan också gälla andra lån, till exempel om du vill låna pengar för att köpa en bil. Flexibelt Lån från Komplett Bank är ett privatlån utan krav på säkerhet som passar utmärkt för dig som behöver en kontantinsats.

Förr i tiden sparade vi först och köpte sen, men har du ekonomin under kontroll så går det numera lika bra att göra tvärtom. Ta ett privatlån för att kunna köpa det du behöver nu, och betala sedan av lånet i en takt som passar dig. Kom dock ihåg att räntan på ett privatlån är något högre än på ett traditionellt bolån, vilket beror på att långivaren inte kräver någon säkerhet för privatlån. Du behöver inte ge någon pant eller ha någon som går i borgen för lånet. 

Varför låna till kontantinsats?

De flesta som vill köpa bostad i Sverige behöver ta ett lån för att ha råd med köpet. När du tar ett bolån fungerar bostaden du ska köpa som säkerhet för lånet. Det betyder att bostaden kommer att tillfalla banken ifall du inte kan betala tillbaka lånet. Enligt regleringen om det så kallade bolånetaket får en privatperson som köper bostad låna högst 85 procent av bostadens marknadsvärde. Många banker och långivare har dessutom valt att skärpa detta krav ytterligare, och satt en övre gräns på 75 procent. Orsaken till att bankerna inte vill bevilja ett bolån som motsvarar hela köpesumman är att bostaden kan sjunka i värde. Om banken då skulle ha lånat ut hela beloppet till dig så kan banken förlora pengar ifall du inte kan betala tillbaka lånet.

Summan som kvarstår, alltså 15 procent av den totala köpesumman, ska låntagaren stå för själv. Den här summan kallas kontantinsats, och det går inte att få bolån utan den. Om bostaden du vill köpa kostar 2 000 000 kronor betyder det alltså att du behöver en kontantinsats på 300 000 kronor. För många av oss kan det vara en rejäl utmaning att spara ihop pengar till en så stor kontantinsats. Om du inte kan betala kontantinsatsen med egna pengar kan du låna pengar från en annan långivare för att betala kontantinsatsen. Det betyder att du som bostadsköpare tar två separata lån: ett bolån där bostaden fungerar som säkerhet och ett privatlån utan krav på säkerhet.

Komplett Bank erbjuder ett privatlån som kallas Flexibelt Lån. Du kan ansöka om lån på 10 000–500 000 kronor och använda pengarna till vad du vill. Fyll i låneansökan på vår webbplats så tar vi den till behandling direkt. Vi återkommer med ett låneerbjudande samma dag som du skickar in din ansökan.

Låna lagom mycket

Innan du bestämmer dig för att låna till kontantinsats finns det några saker du behöver tänka på. Kommer din privatekonomi att klara av dina lån? Vilka inkomster och utgifter har du och blir det några pengar kvar till andra saker du vill göra? Ta inte ett större lån än du klarar av.

För att räkna ut hur mycket du behöver låna till kontantinsatsen kan du utgå från den bostad du är intresserad av att köpa. Börja med att ansöka om ett lånelöfte från en eller flera banker för att få en uppfattning om hur stort bolån du kan beviljas. När du vet var ribban ligger kan du också räkna ut den maximala kontantinsats som du kan tänkas behöva. Den är då 15 procent av lånebeloppet.

Långivare gör alltid en individuell bedömning av varje sökande och sannolikheten att få lån kan vara väldigt olika för olika personer, beroende på låntagarens personliga ekonomi. Villkoren för att få lån kan variera, eftersom olika långivare har sitt eget sätt att bedöma risken de tar när de ska bevilja ett lån åt en person. Den risken tar långivare också i beaktande när de bestämmer låneräntan.

Fördelar med Flexibelt Lån från Komplett Bank

Många använder Flexibelt Lån till renovering, bil -eller båtköp, men det är också ett alternativ för dig som vill låna till kontantinsats. Flexibelt Lån beviljas i form av en låneram på 10 000–500 000 kronor, och du kan låna fritt inom den låneram du har beviljats. Det betyder att du kan ta mer lån, betala tillbaka och låna igen inom den låneram du har beviljats.

Säg att ditt renoveringsprojekt blir lite dyrare än planerat. I stället för att ansöka om ett nytt privatlån för att betala de sista kostnaderna, och därmed få fler förfallodatum att hålla reda på och fler löpande avgifter att betala, så kan du med Flexibelt Lån låna mer på det lån du redan har (förutsatt att summan finns tillgänglig inom din låneram).

Vi kräver inte att du amorterar varje månad, utan ger dig möjlighet att ta paus i amorteringen. Vårt enda krav är att du varje månad betalar fakturerat minimibelopp bestående av ränta och avgifter.

Kom ändå ihåg att totalkostnaden för lånet blir lägre ju snabbare du betalar av det. Ju längre tid du tar på dig, desto mer räntor och avgifter kommer du att betala på vägen. Vi rekommenderar därför att du gör upp en realistisk avbetalningsplan och försöker följa den, så gott det går.

Flexibelt Lån i ett nötskal

 • privatlån på 10 000–500 000 kr utan krav på säkerhet
 • amorteringsfria perioder kan hållas vid behov
 • mycket spelrum inom den beviljade låneramen
 • frihet att använda pengarna till vad du vill
 • möjlighet att beviljas upp till 50 000 kr extra som kostnadsfri buffert

 • Låt oss förklara den sista punkten lite närmare. Om du behöver låna till kontantinsats, och ansöker om Flexibelt Lån på 300 000 kronor så kan du samtidigt få möjlighet att ansöka om en utökad låneram i det fall vi ser att din ekonomi skulle klara det. Utökad låneram innebär en buffert på upp till 50 000 kronor extra. I sådana fall har du tre alternativ:

  1. Låna 300 000 kr och tacka nej till buffert.
  2. Låna 350 000 kr som vi erbjuder, med direkt utbetalning av hela beloppet.
  3. Låna 300 000 kr som planerat men lämna 50 000 kr kvar som buffert i din låneram.

  Bufferten kostar ingenting för dig så länge du inte använder den. Skulle du hamna i en situation där du plötsligt behöver 50 000 kronor extra så har du ändå tillgång till pengarna direkt.

  Lån från Komplett Bank tål att jämföras

  På Komplett Bank strävar vi efter att erbjuda det mest flexibla privatlånet på marknaden med bra lånevillkor. Kombinationen av flexibla återbetalningsvillkor och möjligheten att ta ut mer inom den beviljade låneramen gör Flexibelt Lån till ett av de mest konkurrenskraftiga lånen som finns på marknaden. Vi har många nöjda kunder och de är en viktig del av vår verksamhet. Med våra tjänster ger vi människor som har sin ekonomi under kontroll frihet att välja när de vill skaffa något som kräver kapital. 

  Den nominella räntan på Flexibelt Lån är 4,9-19,9 %. Den slutliga räntan får du veta i ditt personliga lånebeslut, och där framgår även den effektiva räntan. Flexibelt Lån har rörlig ränta vilket betyder att räntan kan förändras över tid. Om det sker en förändring i ränta eller andra avgifter som är till kundens nackdel kommer vi att informera om detta minst sex veckor på förhand.

  Värt att kolla innan du tar kontantinsatslån

  Även om lånet du tar för kontantinsatsen är betydligt mindre än bolånet så lönar det sig ändå att granska lånevillkoren noggrant. Eftersom lånet beviljas utan säkerhet kan du få en betydligt högre ränta än för bolånet och därför är det viktigt att du kontrollerar följande punkter i låneavtalet på förhand:

  Ränta. Eftersom kontantinsatslån är ett lån utan säkerhet är räntan oftast högre än för exempelvis ett bolån. Kontrollera kontantinsatslånets effektiva ränta för att få reda på lånets totalkostnad. Vad kommer kontantinsatslånet att kosta dig i slutändan, inklusive ränta och avgifter?

  Återbetalningstid. Se till att du har tillräckligt med tid på dig att betala tillbaka, återbetalningstiden för ett kontantinsatslån är betydligt kortare än för ett bolån. Att inte amortera på ett kontantinsatslån kan bli dyrt i längden och då är det bättre att välja en längre återbetalningstid för att hålla månadskostnaden på en rimlig nivå.

  Den sammanlagda kostnaden. Budgetera för den totala lånekostnaden (bolån och privatlån) och kontrollera att du verkligen har råd med båda lånen, inklusive ränta och amortering. Kommer du att klara av att betala av båda lånen enligt överenskommelse, vid sidan om dina övriga utgifter?

  Utbetalningstid. Om du behöver låna till kontantinsats direkt så är det skäl att kontrollera hur snabbt du kan underteckna låneavtalet och hur lång tid det tar innan du får tillgång till pengarna. Låneprocessen kan variera mycket mellan olika långivare.

  Så klarar du båda lånen

  Att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen betyder att du kommer att ha två parallella lån – ett bolån (bottenlån) och ett privatlån (topplån). Eftersom privatlånet har högst ränta är det smartast att du betalar av det först. I praktiken betyder det att du kommer överens med banken om att betala så lite som möjligt på bolånet till en början, för att istället kunna betala av mer på privatlånet.

  Ett bra tips är att du från början lägger undan en viss summa varje månad som alltid går till amortering. När du ska bestämma hur stor summa du borde lägga undan varje månad rekommenderar vi att du först räknar ihop det totala lånebeloppet och lägger till 3 procentenheters ränta för säkerhets skull. Då vet du att din personliga ekonomi även klarar eventuella räntehöjningar i lånen.

  Ansök via vår webbplats

  Du behöver inte oroa dig för att din låneansökan är bindande på något vis, du kan tacka nej till vårt erbjudande.

  I ansökningsformuläret ser du vilka uppgifter vi behöver för att behandla din ansökan. Så fort vi får in din ansökan om att låna till kontantinsats tar vi den till behandling. Vi svarar via e-post och om din ansökan blir godkänd kommer låneavtalet att bli tillgängligt för underskrift med BankID. När du signerat avtalet och lämnat in ytterligare dokumentation som vi eventuellt har bett om, kan vi betala ut lånet.

  Låna tillsammans med medlåntagare

  Bostadspriserna stiger, speciellt i storstäderna. Du som ska köpa bostad kan därför behöva ett stort lån för att ha råd, och det kan vara svårt att få ensam. För att öka dina chanser att få ett lån så kan du ansöka om lån tillsammans med en medsökande. Om personen som fungerar som medsökande dessutom har bra ekonomi kommer ni med största sannolikhet också att få bättre villkor för lånet. En medsökande är med och tryggar återbetalningen av lånet. Det kan till exempel vara din partner, en vän eller kanske en släkting som har en fast anställning och regelbundna inkomster.

  En medsökande kan egentligen vara vem som helst som har tillräckligt bra ekonomi. Ni kommer båda att vara lika ansvariga för lånet, så det är viktigt att du inte ställer till problem för din medsökande. Om du inte klarar att betala tillbaka lånet så faller ansvaret på din medsökande. När du tar lån ska du alltid se till att du också kommer att klara av att sköta återbetalningen.

  Lös dyra lån och skulder

  Vill du lösa dyra lån och skulder som du har samlat på dig? Att lösa lån betyder att du tar ett nytt, förmånligt lån för att betala bort gamla besvärliga skulder. Ifall du dras med många lån och krediter som slukar största delen av din månadsinkomst lönar det sig oftast att lösa dem. På det här sättet kan du faktiskt spara flera tusenlappar i månaden!

  Flexibelt Lån från Komplett Bank är ett utmärkt alternativ för dig som vill lösa dyra lån och skulder. Om du i dag är kund hos flera långivare, betalar du troligtvis regelbundna avgifter för varje enskilt lån. Dessutom har du en rad olika förfallodatum att hålla reda på. Genom att samla alla små lån i ett större lån med bättre villkor kan du slippa många onödiga avgifter, och dessutom få betydligt bättre översikt över ekonomin.

  Visste du att ungefär hälften av Komplett Banks kunder tar Flexibelt Lån för att lösa dyra smålån? Det är vi stolta över, för det är ett tecken på att vi erbjuder förmånliga privatlån med bra villkor. Om du också har fått nog av dina dyra smålån kan du ta tag i saken direkt, genom att ansöka om Flexibelt Lån på vår webbplats.

  Låna till kontantinsats – sammanfattning

  När det gäller bolån kräver bankerna ofta en stor kontantinsats av låntagaren. Om du inte har tillräckliga besparingar kan det vara ett bra alternativ att låna till kontantinsatsen. 

  På Komplett Bank beviljar vi lån på upp till 500 000 kronor. Du behöver vara minst 20 år gammal, vara bosatt i Sverige sedan minst 36 månader och ha en regelbunden inkomst, samt vara utan betalningsanmärkningar för att beviljas lån. Låneansökan görs här på vår webbplats och du behöver inte uppge någon säkerhet när du ansöker om lån.

  Vi har flexibla återbetalningsvillkor som kan anpassas till din livssituation. Genom att låna till kontantinsats från oss kan du betala tillbaka lånet snabbare än planerat om du så önskar, men också ha amorteringsfria perioder om så behövs.

  Vilka är Komplett Bank?

  För att förmedla privatlån krävs tillstånd från Finansinspektionen. Komplett Bank fick koncession av Finansinspektionen 2014, samma år som banken grundades i Norge. Banken erbjuder konsumentkredit- och refinansieringstjänster samt kreditkort och sparkonto för privatkunder via nätet. Banken är verksam i Norge, Sverige och Finland och har sitt huvudkontor i Lysaker nära Oslo.

  Komplett Bank lanserade komplettbank.fi i Finland 2017 och komplettbank.se i Sverige 2018.

  Kreditkortet som Komplett Bank erbjuder kallas Komplett Bank Mastercard. Kreditkortet lanserades i Norge 2015 och i Sverige och Finland 2019. Komplett Bank samarbetar med Komplett Group som står bakom flera ledande nätbutiker i Norge och Skandinavien. Till Komplett Bank Mastercard hör ett bonusprogram i samarbete med nätbutiken Komplett.

  Vilka regler gäller i Sverige?

  I Sverige har Finansinspektionen och Konsumentverket satt upp allmänna regler för hur verksamhet som gäller konsumentkredit ska bedrivas, och det finns även lagstiftning som reglerar verksamheten. I följande lagar finns bestämmelser som är relevanta för konsumentkreditverksamhet i Sverige:

  • Konsumentkreditlag (2010:1846)
  • Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter
  • Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt
  • Personuppgiftslag (1998:204)

   

  Frågor och svar:

  Vem kan ansöka om lån? Du som är minst 20 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 36 månader kan ansöka om Flexibelt Lån. Vi förutsätter att du har en regelbunden inkomst och att du inte har registrerade betalningsanmärkningar. Även studenter och pensionärer är välkomna att ansöka om lån hos Komplett Bank.

  Hur mycket kan jag låna? När du tar Flexibelt Lån beviljas du en låneram på 10 000–500 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet. Du kan ta mer lån, betala tillbaka och låna igen inom den låneram du har beviljats.

  Vad är lån utan säkerhet? Det är ett lån som beviljas utan att låntagaren behöver pantsätta egendom eller ha någon som går i borgen för lånet.

  Varför måste jag ha kontantinsats? Sedan bolånetaket infördes 2010 får du låna max 85 procent av bostadens värde. Om du ska ta ett bolån i dag behöver du alltså ha en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens pris. Har du inte egna besparingar kan du låna till kontantinsatsen från Komplett Bank. 

  När måste jag betala tillbaka? En av många fördelar med Flexibelt Lån är att du betalar tillbaka lånet i egen takt. Du kan ta paus i amorteringen om du behöver. Vårt krav är att du varje månad betalar fakturerade räntor och avgifter.