Var god vänta

Låna pengar utan fast anställning

Är du i behov av att låna pengar men är utan fast anställning? Olika kreditgivare har olika krav på lånesökande och vissa kan kräva att man ska ha en fast anställning. Förutsättningarna för att man ska få lån är lika, oavsett om man har heltidsanställning eller för tillfället saknar fast jobb. Det kan dock vara svårare om man inte har ett heltidsarbete, men det är fullt möjligt att få ett lån beviljat ändå.

Arbetsmarknaden håller på att förändras. Det har skett en ökning av de som jobbar som behovs- eller timanställda. Samtidigt har det blivit vanligt att jobba via en internetuppkoppling som frilansare hemifrån. Då du är utan fast anställning kan din inkomst variera från månad till månad. Som timanställd kan det finnas vissa perioder eller årstider då möjligheten till arbete är större. Som frilansare kan det komma ett större projekt någon månad vilket höjer inkomstnivån temporärt.

I och med att inkomsten blir mer oregelbunden för de som saknar en fast anställning så har kreditgivarna svårare att bedöma återbetalningsförmågan. Många kreditgivare strävar dock efter att försöka få en helhetsbild av ekonomin hos varje sökande.

Vad du ska tänka på då du vill låna pengar utan fast anställning

När du ska låna pengar utan fast anställning lönar det sig att planera de lån man tar väldigt noggrant. Budgetera och planera hur du ska sköta återbetalningen och var realistisk med din egen återbetalningsförmåga. Ett lån för med sig ränte- och amorteringskostnader vilket betyder att du kanske måste göra vissa nedskärningar eller i någon mån ändra din livsstil för att kunna klara av ett lån. Man har samma rätt att låna som alla andra men också precis lika mycket ansvar - om inte ännu mer.

När man söker ett stort lån så krävs det oftast en fast inkomst, men du kan nog också få ett lån även utan regelbundna inkomster eller om du saknar en fast anställning, så länge som dina kredituppgifter är i sin ordning och du saknar betalningsanmärkningar. Du har chansen att bli beviljad mindre lån på till exempel 10 000 eller 20 000 kronor utan fast anställning, så länge dina kredituppgifter är felfria

Du kan ansöka om lån tillsammans med en medsökande

För att ytterligare öka chanserna att få ett lån beviljat så lönar det sig att överväga om man kan ha en medsökande. En medsökande kan hjälpa dig att få ett lån beviljat, och dessutom till bättre villkor om personen har en bra ekonomi. En medsökande är med och tryggar återbetalningen av lånet. Det kan exempelvis vara din partner, en vän eller släkting som har en fast anställning och därmed regelbundna inkomster vilka ökar chanserna för att få ett lån beviljat. En medsökande kan vara vem som helst som har felfria kredituppgifter, det behöver alltså inte nödvändigtvis vara någon av de tidigare nämnda.

Om du söker ett lån tillsammans med en medsökande så har du möjlighet till ett lån med bättre villkor, en lägre ränta och mindre utgifter. Se dock till att du inte lämnar din medsökande i klistret. Ni är båda lika ansvariga för lånet, vilket betyder att medsökanden har ansvaret för lånets återbetalning om du inte klarar av att sköta den. När du lånar ska du alltid se till att du också kommer att vara kapabel att betala tillbaka lånet.