Till innehållet
Var god vänta

Lån med medsökande

Om du har svårt att få lån på grund av oregelbundna inkomster kan det vara en bra idé att ansöka om lån med medsökande. Du förbättrar dina chanser att beviljas lån och får troligen bättre ränta och villkor – men kom ihåg att ni delar ansvaret för återbetalningen.

Långivarna ser helst att du som ansöker om lån har fast anställning och regelbunden inkomst, eftersom långivaren då till större grad kan försäkra sig om att du kommer att klara av att betala tillbaka lånet. Är du timanställd eller frilansare kan din inkomst variera från månad till månad, vilket gör att det blir svårare att bedöma din betalningsförmåga. Det här är orsaken till att många långivare inte vill bevilja lån till personer med visstidsanställning.

Även om långivarna betraktar dig som en riskabel låntagare, så kan det gott hända att du skulle klara återbetalningen av ett lån galant trots att du har oregelbundna inkomster. Om du har kontrollerat din ekonomiska situation och räknat ut att du visst skulle klara av att amortera på det lån du vill ansöka om, så kan det kännas väldigt frustrerande att få ett nej eller ett erbjudande med svidande hög ränta. Hamnar du i den här situationen kan det vara en bra idé att låna med medsökande.

Vad är lån med medsökande?

Ifall du inte kan låna pengar själv så kan du låna med medsökande. Om personen som du ansöker om lån tillsammans med dessutom har bra ekonomi kommer ni troligen att erbjudas bättre villkor för lånet, än du skulle få ifall du ansöker om lån ensam. Det är vanligt att ta lån tillsammans med sambo, eller att en förälder står som medlåntagare till ett myndigt barn.

Den person som fungerar som medsökande på lån är med och tryggar återbetalningen av lånet. I praktiken delar ni ansvaret för lånet, båda två undertecknar låneavtalet och det registreras som en kredit på er båda. Det betyder att din medsökande måste hjälpa till med att betala tillbaka hela lånesumman ifall du av någon orsak inte klarar återbetalningen. Var därför noga med att inte låna för mycket. Låt inte ett lån riskera en vänskap eller en annan viktig relation i ditt liv.

Överväg medsökande lån om du:

 • har låga eller oregelbundna inkomster
 • behöver låna trots betalningsanmärkning
 • ska ansöka om ett större lån
 • vill sänka dina kostnader genom att lösa dyra smålån

Skillnad mellan medsökande och borgensman?

Överväger du att ställa upp som medsökande på lån? En person kan fungera som extra säkerhet antingen i form av medsökande eller borgensman. Eftersom det finns skillnader mellan dessa två uppdrag är det bra att reda ut begreppen innan du skriver under avtalet.

Borgen är ett avtal där en privatperson eller en juridisk person förbinder sig att betala en skuld för någon annan ifall låntagaren inte klarar återbetalningen. Den person som går i borgen kallas borgensman. Som borgensman är du inte direkt ansvarig för lånet, det är först efter att långivaren konstaterat att låntagaren inte kan återbetala lånet själv som ansvaret istället faller på borgensmannen. Som medsökande delar du ansvaret för lånet med den huvudsökande redan från början.

Till skillnad från en medsökande kan du som borgensman välja att endast gå i borgen för en del av lånet. Om lånet förfaller kan långivaren endast kräva borgensmannen på den del av lånet som du har gått i borgen för. Det finns dessutom två olika former av borgen: enkel borgen och proprieborgen. Som enkel borgensman blir du betalningsskyldig först om det visar sig att låntagaren inte kan betala lånet. Som proprieborgensman blir du betalningsskyldig genast vid utebliven betalning. Juridiskt sett betraktas proprieborgen som om lånet varit borgensmannens eget lån. Skillnaden mellan att vara medsökande och proprieborgensman är alltså inte så stor i praktiken. Proprieborgen är vanligast och det är också den form som långivarna föredrar.

Låna med medsökande – och få bättre villkor

Långivaren betraktar din medsökande som en extra säkerhet för lånet, och bestämmer lånevillkoren utgående från bådas inkomster. Tack vare det kan du erbjudas en större lånesumma, lägre låneränta och kanske också längre återbetalningstid.

När du söker rätt långivare för dig kan det vara bra att veta att långivare kan värdera medsökande på olika sätt. En del ser helst att den som fungerar som medsökande på lån är en familjemedlem eller en partner, vissa kräver till och med att huvudsökande och medsökande ska vara skrivna på samma adress. Andra långivare har mindre strikta regler och kan även godkänna en vän som medsökande på lån. Er relation spelar alltså en viss roll när långivaren behandlar en låneansökan, men oavsett hur den ser ut kommer även bådas betalningsförmåga och kreditvärdighet att granskas innan lånet beviljas.

Innan du ansöker om ett medsökande lån är det bra att kolla personen du funderar att ha som medsökande. Om personen är överskuldsatt, har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden så kommer kreditvärdigheten knappast att räknas som tillräcklig, vilket betyder att du nekas lån.

Låna med medsökande utan uc?

När du ansöker om lån är långivaren skyldig att ta en kreditupplysning på dig för att kontrollera dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Om du vill ta lån med medsökande eller kanske ta lån tillsammans med sambo, kommer en kreditupplysning att tas på er båda två. En kreditupplysning kallas ofta en uc, eftersom större långivare i Sverige tar den via företaget Upplysningscentralen AB (UC). Det finns även andra kreditupplysningsbolag som erbjuder samma tjänst, så långivare behöver inte nödvändigtvis anlita Upplysningscentralen. Om du av någon anledning vill låna med medsökande utan uc, eller annan kreditupplysning, kommer möjligheterna att begränsas avsevärt. De eventuella lån som erbjuds har som regel låga maxbelopp och väldigt höga räntor och avgifter. Vi rekommenderar att du som är ute efter att låna med medsökande utan uc funderar både en och två gånger om det verkligen är en bra idé att ansöka om lån.

Varför krävs fast inkomst vid större lån?

För att kunna ta ett större privatlån behöver du kunna visa långivaren att du har fast inkomst, och gärna även fast anställning. Med fast inkomst menas den summa som du regelbundet tjänar under en viss tidsperiod, oftast anges den per månad. Fast anställning betyder att du är anställd tillsvidare, utan slutdatum i anställningsavtalet.

När långivare behandlar din låneansökan kommer de troligen att göra en bedömning av din:

 • Kreditrisk (antal lån, lånebelopp, eventuella betalningsanmärkningar och annat som påverkar din ekonomi)
 • Betalningsförmåga (månadsinkomst, anställningsform och utgifter som kan påverka din betaningsförmåga)

Många av oss jobbar idag med varierande inkomst, och fast anställning kan kännas som en avlägsen dröm. Det gäller speciellt unga som är nykomlingar i arbetslivet. Det här är lite besvärligt för långivarna eftersom det blir svårare för dem att göra sin bedömning av din ekonomiska situation. Det finns ändå långivare som är redo att bevilja lån även till personer som varken har regelbundna inkomster eller fast anställning, ifall de har sina kredituppgifter i ordning och saknar betalningsanmärkningar.

Flexibelt lån via Komplett Bank

Hos oss på Komplett Bank kan du ansöka om medsökande lån på upp till 500 000 kronor. Privatlånet som vi erbjuder kallas Flexibelt Lån och det kan du smidigt ansöka om via vår webbplats. Om du vill låna med medsökande så är det bara att kryssa i den rutan i vårt enkla ansökningsformulär. Vi ställer samma krav på medsökande som på våra övriga låntagare. För att godkännas som medsökande behöver en person vara minst 20 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 36 månader. Vi förutsätter att personen har en regelbunden inkomst och att han eller hon inte har inkassoskulder eller registrerade betalningsanmärkningar.

Privatlån är ett annat ord för lån utan krav på säkerhet. Det är ett bra alternativ för privatpersoner som vill låna utan krångel, du behöver varken pantsätta egendom eller skaffa borgensman för ett privatlån. Komplett Bank erbjuder Flexibelt Lån i form av en låneram på 10 000–500 000 kronor, och du kan låna fritt inom den låneram du har beviljats. I praktiken betyder det att du kan ta mer lån, betala tillbaka och låna igen inom din låneram.

Många lånar till renovering, så det passar bra att ta ett renoveringsprojekt som exempel här. Säg att projektet blir lite dyrare än du tänkt dig. I stället för att ansöka om ett nytt privatlån i slutskedet av renoveringen, och därmed få fler förfallodatum att hålla reda på och fler regelbundna avgifter att betala, så kan du med Flexibelt Lån enkelt låna mer på det lån du redan har (förutsatt att summan finns tillgänglig inom din låneram). Fantastiskt flexibelt, eller hur?

Betala tillbaka i egen takt

Förutom att Flexibelt Lån ger dig spelrum så ger det dig också frihet när det gäller återbetalning. Vi kräver inte att du amorterar varje månad, utan ger dig möjlighet att ta paus om du behöver. Vårt enda krav är att du varje månad betalar fakturerat minimibelopp som består av ränta och avgifter.

Totalkostnaden för lånet blir lägre ju snabbare du betalar av det. Ju längre tid du tar på dig, desto mer räntor och avgifter kommer du att betala på vägen. Därför rekommenderar vi alltid att du gör upp en realistisk avbetalningsplan och försöker följa den. Det här är speciellt viktigt för dig som tar lån med medsökande.

Flexibelt Lån i några punkter:

 • privatlån på 10 000–500 000 kr utan krav på säkerhet
 • håll amorteringsfria perioder om du behöver
 • stort spelrum inom din beviljade låneram
 • pengarna kan användas till vad du vill
 • möjlighet att beviljas upp till 50 000 kr extra som kostnadsfri buffert

Den sista punkten kräver kanske en närmare förklaring. Om du ansöker om Flexibelt Lån på 100 000 kronor så kan du samtidigt få möjlighet att ansöka om en utökad låneram i det fall vi ser att din ekonomi skulle klara det. Utökad låneram innebär en buffert på upp till 50 000 kronor extra. I sådana fall har du tre alternativ:

1. Låna 100 000 kr och tacka nej till buffert.

2. Låna 150 000 kr som vi erbjuder, med direkt utbetalning av hela beloppet.

3. Låna 100 000 kr som planerat men lämna 50 000 kr kvar som buffert i din låneram.

Så länge du inte använder bufferten så kostar den ingenting för dig. Skulle du plötsligt behöva 50 000 kronor extra så finns pengarna ändå tillgängliga direkt.

Lån från Komplett Bank tål att jämföras

Vårt mål är att erbjuda det mest flexibla privatlånet på marknaden med bra lånevillkor. Det är ingen blygsam målsättning i vår bransch där utbudet och konkurrensen är enorm. Kombinationen av flexibla återbetalningsvillkor och möjligheten att ta ut mer inom den beviljade låneramen gör ändå Flexibelt Lån från Komplett Bank till ett av de mest konkurrenskraftiga lånen som finns på marknaden i dag. Vi har många nöjda kunder och de är en oerhört viktig del av vår verksamhet.

Våra tjänster ger människor frihet att välja när de vill skaffa sig något som kräver kapital. Den som har koll på sin ekonomi behöver inte spara flera år innan det är möjligt att uppfylla en dröm. När du är redo att förverkliga din dröm kan du ta ett Flexibelt Lån, med medsökande eller själv, och betala av lånet i en takt som passar dig.

Om du jämför Komplett Bank med andra långivare som beviljar privatlån märker du att vi erbjuder en förmånlig ränta. Den nominella räntan på Flexibelt Lån är 4,9–19,9 %. Den slutliga räntan meddelar vi i ditt personliga låneerbjudande, och där kan du även kontrollera den effektiva räntan. Flexibelt Lån har rörlig ränta vilket betyder att räntan kan variera över tid. Om det sker en förändring i ränta eller andra avgifter som är till kundens nackdel kan du räkna med att vi meddelar om detta minst sex veckor på förhand.

Värt att kolla innan du lånar

Ta dig tid att granska lånevillkoren innan du undertecknar ett låneavtal. Här är några punkter som är viktiga att kolla:

 • Ränta. Eftersom privatlån är ett lån utan säkerhet är räntan oftast högre än för exempelvis ett bolån. Lånets totalkostnad får du enklast reda på genom att kontrollera den effektiva räntan i låneavtalet. Den visar vad lånet kommer att kosta dig i slutändan, inklusive ränta och avgifter.
 • Återbetalningstid. Se till att du har tillräckligt med tid på dig att betala tillbaka lånet. Att inte amortera på ett privatlån kan bli dyrt i längden och då är det bättre att välja en längre återbetalningstid för att hålla månadskostnaden på en rimlig nivå. Det här gäller speciellt dig som väljer att låna med medsökande.
 • Lånebeloppet. Budgetera för den totala lånekostnaden och kontrollera att du verkligen har råd med lånet, inklusive ränta och amortering. Kommer du att klara av att betala av lånet enligt överenskommelse, vid sidan om dina övriga utgifter?
 • Utbetalningstid. Om du behöver låna pengar direkt så är det skäl att kontrollera hur snabbt du kan underteckna låneavtalet och hur länge det tar innan du har pengarna på kontot. Låneprocessen kan variera mycket mellan olika långivare.

Så klarar du lånet

Ett bra tips är att du från första början lägger undan en viss summa varje månad som alltid går till amortering. Även om Flexibelt Lån erbjuder möjligheten att själv bestämma över amorteringen är det smart att göra en egen avbetalningsplan, för att på så sätt minska totalkostnaden för lånet. Den del du amorterar av på lånet kommer att finnas tillgänglig som en kreditbuffert, och på så sätt skapar du även en reserv i takt med att du avbetalar.

Ansök smidigt via nätet

Flexibelt Lån beviljas utan krav på säkerhet, vilket betyder att låneprocessen blir betydligt enklare och kortare än för ett traditionellt lån. På vår webbplats kan du ansöka om medsökande lån på ett smidigt sätt. Du behöver inte oroa dig för att din låneansökan är bindande på något vis, du har möjlighet att tacka nej till vårt erbjudande.

I vårt enkla ansökningsformulär ser du vilka uppgifter vi behöver för att behandla din ansökan. Så fort vi får in din ansökan om lån med medsökande tar vi den till behandling. Vi svarar via e-post och om din ansökan blir godkänd kommer låneavtalet att bli tillgängligt för elektronisk underskrift. Vi kan betala ut lånet när du signerat avtalet och lämnat in ytterligare dokumentation som vi eventuellt har bett om. I bästa fall kan utbetalningen av lånet göras redan samma dag som du ansöker om lån.

Lös dyra lån och skulder

Behöver du lösa dyra lån och skulder som du har samlat på dig? Att lösa lån betyder att du tar ett nytt, större lån med bättre villkor för att betala bort gamla besvärliga skulder. Ifall du dras med många lån och krediter som slukar största delen av din månadsinkomst lönar det sig oftast att lösa dem.

Om du i dag är kund hos flera långivare, betalar du troligen löpande avgifter för varje enskilt lån. Dessutom har du en rad olika förfallodatum att hålla ordning på. Genom att samla alla smålån i ett större lån med bättre villkor kan du slippa många onödiga avgifter, och få bättre koll på din ekonomi. Du kan faktiskt spara flera tusenlappar i månaden genom att lösa dyra smålån.

Visste du att ungefär hälften av Komplett Banks kunder tar Flexibelt Lån för att lösa dyra lån och skulder? Det är vi stolta över, för det är ett tecken på att vi erbjuder förmånliga privatlån med bra villkor. Om det är svårt för dig att få ett tillräckligt stort lån på egen hand, så kan det vara en bra idé att ta lån tillsammans med sambo eller hitta någon annan vänlig själ som kan fungera som medsökande på lån.

Har du också fått nog av dina dyra smålån? Då hoppas vi att du tar tag i saken direkt. Ansök om Flexibelt Lån med medsökande på vår webbplats!

Vilka är Komplett Bank?

Komplett Bank grundades i Norge 2014. För att förmedla privatlån krävs tillstånd från Finansinspektionen, och Komplett Bank fick koncession av Finansinspektionen 2014. Banken erbjuder konsumentkredit- och refinansieringstjänster samt kreditkort och sparkonto för privatkunder via nätet. I dag har Komplett Bank verksamhet i Norge, Sverige och Finland. Huvudkontoret finns i Lysaker, i närheten av Oslo.

År 2017 lanserade Komplett Bank sajten komplettbank.fi i Finland och 2018 lanserades komplettbank.se i Sverige. Komplett Bank erbjuder ett kreditkort som kallas Komplett Bank MasterCard. Kreditkortet lanserades först i Norge 2015, och några år senare i Sverige och Finland (2019). Komplett Bank samarbetar med Komplett Group som står bakom flera stora nätbutiker i Norge och Skandinavien. Till Komplett Bank MasterCard hör ett bonusprogram i samarbete med nätbutiken Komplett.

Vilka regler gäller i Sverige?

Finansinspektionen och Konsumentverket har satt upp allmänna regler för hur verksamhet som gäller konsumentkredit ska bedrivas i Sverige, och det finns också lagstiftning som reglerar verksamheten. I följande lagar hittar du bestämmelser som är relevanta för konsumentkreditverksamhet i Sverige:

 • Konsumentkreditlag (2010:1846)
 • Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter
 • Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt
 • Personuppgiftslag (1998:204)

Frågor och svar:

Vem kan ansöka om lån? För att kunna ansöka om Flexibelt Lån behöver du vara minst 20 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 36 månader. Vi förutsätter att du har en regelbunden inkomst och att du inte har registrerade betalningsanmärkningar. Även studenter och pensionärer kan ansöka om lån!

Hur mycket kan jag låna? Flexibelt Lån beviljas i form av en låneram på 10 000–500 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet. Du kan ta mer lån, betala tillbaka och låna igen inom den låneram du har beviljats.

Vad är lån utan säkerhet? Det betyder att lånet beviljas utan att låntagaren behöver pantsätta egendom eller ha någon borgensman för lånet. Det här gör att låneprocessen blir enkel och smidig.

Vad innebär det att låna med medsökande? 

Ifall du har svårt att få lån på egen hand kan det lyckas med hjälp av en medsökande. Ofta handlar det om att ta lån tillsammans med sambo, men det är också vanligt att en förälder ställer upp som medsökande till ett myndigt barn. Du och din medsökande delar ansvaret för lånet. Om du inte klarar av att betala lånet är det din medsökande som måste betala hela den återstående lånesumman.

Hur snabbt får jag lån? Så fort du fyllt i ansökningsformuläret på vår webbplats och skickat in din ansökan tar vi den till behandling. Vi svarar dig via e-post. Om din ansökan blir godkänd och du undertecknar låneavtalet elektroniskt med BankID, kan vi i bästa fall betala ut lånet samma dag du lämnat in din ansökan.

När måste jag betala tillbaka? En av många fördelar med Flexibelt Lån är att du betalar tillbaka lånet i en takt som passar dig. Du har möjlighet att ta paus i amorteringen om du behöver. Vårt krav är att du varje månad betalar fakturerade räntor och avgifter.