Till innehållet
Var god vänta

Låna till pantbrev och lagfart

Ska du köpa hus? Kanske du redan har hunnit få lån hos din bank men du kommer inte vidare i processen förrän du har pengar till både pantbrev och lagfart. Inga problem. Vi på Komplett Bank kan hjälpa dig med den saken.  

Vad är ett pantbrev och vad kostar det?

Ett pantbrev är ett juridiskt bevis på att banken på sätt och vis äger din bostad. Åtminstone den delen som är belånad. Krasst beskrivet betyder det att om du inte har möjlighet att betala av dina lån kan banken kräva att du säljer bostaden för att banken ska kunna få tillbaka det utlånade beloppet och en eventuell ränta. För närvarande kostar nya pantbrev 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus en avgift på 375 kronor. Det lönar sig att kontrollera detta på förhand eftersom avgifterna för pantbrev kan justeras med tiden.

Vad betyder lagfart och vad kostar det?

Lagfart är ett bevis på vem det är som äger en fastighet. När en ny lagfart registreras betalar man en stämpelskatt för att få lagfarten (1,5 procent av köpesumman) plus en avgift på 825 kronor. Dessa summor är bra att kontrollera eftersom de liksom pantbrev kan justeras med tiden. När lagfarten skrivits in i fastighetsregistret ska det framgå vem eller vilka som äger fastigheten. Med lagfart får du bevis på att det är du som är ägare av fastigheten. Att ansöka om och få lagfart kostar 1,5 procent av antingen köpesumman eller taxeringsvärdet  i stämpelskatt. Utöver detta kan banken ta ytterligare avgifter. Kolla med din bank så att du vet exakt vilka avgifter som tillkommer.

Jag behöver låna till pantbrev och lagfart

När du kommit så långt i processen att du vet vilka avgifter som både pantbrev och lagfart medför kan du ansöka om lån för dessa hos oss.

 

Hur lånar jag till pantbrev och lagfart?

Eftersom ett lån för både pantbrev och lagfart inte överstiger en summa på 500 000 kr kan du ansöka om ett Flexibelt lån för just dessa. Med ett Flexibelt lån avses att lånet ska vara flexibelt för kunden genom hela låneprocessen. Ett lån ska inte behöva vara krångligt. Har du din ekonomiska situation under kontroll och vet vilka avgifter som ditt lån medför behöver du inte oroa dig. Men trots att du gått igenom din situation och har en tydlig överblick kan det ändå komma överraskningar ibland och då är det flexibla lånet bra. Du kan välja att ha amorteringsfria månader och du bestämmer själv i vilken takt du betalar av lånet. Du kan låna upp till 500 000 kr utan att vi kräver att du ska ha en borgensman eller någon säkerhet. Detta gör låneansökan ännu enklare. 

Ansökningsformuläret hittar du enkelt på startsidan och det tar bara några minuter att fylla i den.