Till innehållet

Konsumtionslån

Konsumtionslån är lån som ges för privat bruk - för att konsumeras - utan att låntagaren behöver uppge någon säkerhet för lånet.

Konsumtionslån är också känt som till exempel blancolån och privatlån. Med åren har det även uppkommit fler benämningar på denna typ av lån, helt enkelt beroende på att banker och andra kreditgivare ändrar namnet på lånen beroende på vilket ändamål de är menade för. På så vis har det uppstått olika benämningar som till exempel billån, båtlån och renoveringslån, men alla dessa är alltså samma typ av lån. Eftersom lånet ges utan säkerhet, har det oftast en högre ränta och mer avgifter. Konsumtionslån ska inte till exempel förväxlas med bostadslån, där låntagaren behöver en säkerhet till lånet, oftast då en pant som utgörs av själva huset eller bostaden.

Vi på Komplett Bank har valt att ge ut alla olika typer av konsumtionslån under ett lån, vilket vi kallar ‘’Flexibelt Lån’’. Vi beviljar lån inom ramen 10 000 - 500 000 kr, utan att du som låntagare behöver uppge någon säkerhet. Vi erbjuder en flexibel amortering på ditt lån, vilket betyder att du inte behöver amortera på lånet varje månad. Du kan alltså bara betala fakturerade räntor och avgifter om du vill, och själv välja när du gör amorteringarna. Du bör däremot ha en egen avbetalningsplan för ditt lån, och inte låna mer än vad du faktiskt klarar att betala tillbaka.

Vilka krav finns för att få lån hos Komplett Bank?

Även om konsumtionslån ges utan att man kräver någon säkerhet så betyder det inte att vem som helst får ta ett lån. Det krävs att låntagaren ska vara minst 20 år och ha varit svensk medborgare de senaste tre åren, ha ett fast jobb eller åtminstone en fast inkomst. Man ska även sakna betalningsanmärkningar och ha en bra återbetalningsförmåga.

Vi rekommenderar dessutom att man ska ha bra koll på sin ekonomi innan man lånar pengar. Försök att ha en bra översikt på dina inkomster och utgifter och gör upp en vettig återbetalningsplan.

Vem tar konsumtionslån?

I Sverige tar man konsumtionslån för olika ändamål, både större belopp och mindre belopp är populära. Lån tas av människor i alla åldrar och olika inkomstgrupper. En trend under de senaste året har varit att mängden lån svenskar tar har ökat, detta kan förklaras med att den starka konjunkturen och ökade köpkraften även samtidigt har ökat benägenheten att ta lån.

Enligt Zmarta Groups lånebarometer (2018) togs flest antal lån år 2017 av svenskar i 26-35 års ålder. Den åldersgrupp som dock lånade störst belopp var personer i 36-45 års ålder som i genomsnitt lånade 123 409 kronor. Under året ökade antalet lån i alla åldersgrupper, men den största ökningen skedde bland män i åldern 26-35 år. Denna grupp tog 18,4 procent fler lån under 2017 jämfört med föregående år. Kvinnor tar överlag mera sällan lån och lånar mindre belopp än män. För år 2017 var 58,8 procent av alla konsumtionslån tagna av män.

Graf som visar andel män och kvinnor som tar lån - 58,8% män respektive 41,2% kvinnor

Den största andelen låntagare i Sverige under år 2017 är de som har en årsinkomst på mellan 300 000 - 449 999. Den näst största gruppen var människor med en årsinkomst mellan 150 000 - 299 999 kronor. Låginkomsttagare (årsinkomst 0-149 999) är den tredje största gruppen som tar lån. Minst lån år 2017 togs av personer med en årsinkomst över 600 000.

Vad lånar svenskar till?

Enligt lånebarometern från Zmarta Group för år 2017 togs de flesta nya konsumtionslån för bostadsrelaterade ändamål som renovering, inredning och kontantinsats vid bostadsköp. Näst flest nya lån gavs till köp av bil, båt eller motorcykel och två tredjedelar av låntagarna för dessa ändamål var män. Under 2017 ökade dock såväl antalet lån som det genomsnittliga beloppet som lånas ut till resor och nöjen.

För svenskar under 35 år var köp av bil, båt eller motorcykel den vanligaste anledningen till att ta lån 2017. De över 35 år hade renovering som den största orsaken att ta ett konsumtionslån.

Låna idag från Komplett Bank

Som du ser är det inte alls ovanligt att ta lån. Människor väljer att ta lån för att slippa vänta på saker de vill förverkliga redan idag. Vi på Komplett Bank har slagit ihop alla konsumtionslån till det som vi kallar ett ‘’Flexibelt Lån’’. Vi ger dig en ram på mellan 10 000 och 500 000 kronor. Hur mycket just du blir beviljad avgörs utifrån en kreditbedömning.

Du kan ansöka om ett Flexibelt Lån från oss via nätet när du vill och var du än är, så länge som du har en fungerande internetanslutning. Du ser all information vi behöver av dig och kan fylla i ansökningsformuläret här på webben. Vi behandlar din ansökan löpande och skickar sedan iväg en låneoffert till dig där det står hur stort lån vi kan bevilja dig. Varje låneoffert är personlig och beroende av de uppgifter du angett, så läs noggrant igenom den.

När du är redo att låna kan du skriva under avtalet elektroniskt med hjälp av ditt BankID. Efter att du har signerat avtalet och skickat in eventuell ytterligare dokumentation kan vi färdigbehandla ansökan och sedan betala ut lånet direkt till ditt bankkonto.

Omfinansiering av dina smålån

  • Samla alla dina lån på bara en enda månadsvis faktura
  • Få en förmånligare ränta med ditt ena lån jämfört med de flesta alternativa smålån
  • Du har minskade månadsavgifter med bara en långivare

Det kan hända att de skulder du dragit på dig sen tidigare har hopat sig och att du nu har många olika skulder att fundera på. Det kan vara både praktiskt och lönsamt att betala bort de gamla mindre skulderna med ett nytt, Flexibelt Lån från Komplett Bank. På detta sätt kan du spara både pengar och tid genom att inte ha många olika betalningar till flera olika långivare att behöva hålla reda på.

Flexibelt Lån med flexibla möjligheter

Med vårt flexibla lån följer även en flexibel amortering. Vad det betyder är att vi inte kräver att du amorterar på lånet varje månad, utan att du själv får välja när du gör dina amorteringar.

Vi förstår att det kan uppstå orsaker till att du inte vill eller kan amortera på lånet vissa månader och du har då möjlighet att välja själv. Det enda vi kräver är att du varje månad betalar räntan och avgifterna som hör till ditt lån. Vill du betala av lånet snabbare så är det också möjligt, och det kostar inte dig något extra.

Välkommen med din ansökan idag - vi är flexibla för din skull.