Till innehållet
Var god vänta

Vad är konsumentkredit?

Konsumentkredit är ett annat ord för lån utan krav på säkerhet. Ett utmärkt alternativ för privatpersoner som vill låna snabbt och smidigt, utan att behöva pantsätta egendom eller skaffa borgenär. Ansök om Flexibelt Lån på upp till 500 000 kronor via Komplett Bank. Vi ger dig en flexibel låneram, bra lånevillkor och möjlighet att betala av lånet i egen takt.

Privatlån, konsumentkredit och blancolån är olika ord för samma sak, lån till privatpersoner utan krav på säkerhet för lånet. Den konsumentkredit vi erbjuder på Komplett Bank kallas Flexibelt Lån. Vi beviljar lånet i form av en låneram på 10 000–500 000 kronor. Du kan låna fritt inom den ram du beviljats och behöver inte berätta vad du ska använda pengarna till. Många använder Flexibelt Lån till renovering, bil -eller båtköp, men det kan naturligtvis finnas många andra orsaker till att du behöver ett extra tillskott i kassan.

Det fina med Flexibelt Lån är att låneramen ger dig mycket spelrum. Du kan ta mer lån, betala tillbaka och låna igen inom den låneram du har beviljats. Säg att renoveringen blir lite dyrare än planerat. I stället för att ansöka om ett nytt privatlån för att täcka de sista kostnaderna, och därmed få fler förfallodatum att hålla reda på och fler löpande avgifter att betala, så kan du med Flexibelt Lån enkelt låna mer på det lån du redan har (förutsatt att summan finns tillgänglig inom din låneram). Alldeles fantastiskt flexibelt, eller hur?

Möjlighet till kostnadsfri buffert

Vi kräver inte att du gör amorteringar varje månad om du inte vill eller kan. Du har möjlighet att ta amorteringsfria månader om du behöver. Vårt enda krav är att du varje månad betalar fakturerat minimibelopp bestående av ränta och avgifter. Värt att tänka på här är att totalkostnaden för konsumentkrediten blir lägre ju snabbare du betalar av lånesumman. Ju längre tid du tar på dig, desto mer räntor och avgifter kommer du att betala på vägen. Därför rekommenderar vi att du gör upp en realistisk avbetalningsplan och verkligen försöker följa den.

  Med Flexibelt Lån kan du:

 • låna 10 000–500 000 kr utan säkerhet
 • betala tillbaka lånet i egen takt
 • låna mer inom den beviljade ramen ifall du behöver
 • använda pengarna till vad du vill
 • beviljas upp till 50 000 kr extra som kostnadsfri buffert

Den sista punkten kräver kanske en förklaring. Om du till exempel ansöker om Flexibelt Lån på 400 000 kronor, och vi ser att din ekonomi skulle klara mer kan du få möjligheten att ansöka om en låneram på upp till 50 000 kr extra. I sådana fall har du tre alternativ:

1. Låna 400 000 kronor och tacka nej till resten.
2. Låna 450 000 kronor som vi erbjuder.
3. Låna 400 000 kronor som planerat men lämna 50 000 kronor kvar i din låneram som buffert. 

Den här summan kostar ingenting för dig så länge du inte använder den. Skulle du hamna i en situation där du plötsligt behöver 50 000 kronor extra så kommer du åt pengarna direkt.

Vår konsumentkredit tål att jämföras

På Komplett Bank strävar vi efter att erbjuda den mest flexibla konsumentkrediten på marknaden med bra lånevillkor. Kombinationen av flexibla återbetalningsvillkor och möjligheten att ta ut mera pengar gör Flexibelt Lån till ett av de mest konkurrenskraftiga lånen som finns på marknaden. Vi har många nöjda kunder och de är en viktig del av vår verksamhet. Med våra tjänster ger vi människor frihet att välja när de vill skaffa något som kräver kapital. Den som har sin ekonomi under kontroll behöver inte spara i åratal innan det är möjligt att förverkliga en dröm. När du är klar för att förverkliga din dröm kan du ta ett Flexibelt Lån och sedan betala av lånet i egen takt.

Komplett Bank erbjuder en förmånlig ränta om du jämför oss med andra långivare som beviljar konsumentkredit. Den nominella räntan på Flexibelt Lån är 4,9-19,9 %. I ditt personliga lånebeslut får du veta den slutliga räntan, och även den effektiva räntan. Flexibelt Lån har rörlig ränta vilket betyder att räntan kan komma att förändras. Om det sker en förändring i ränta eller andra avgifter som är till kundens nackdel kommer vi att meddela detta minst sex veckor innan ändringen genomförs.

Samla lån och sänk lånekostnader

Om du fått nog av dina dyra smålån kan det löna sig att samla och lösa dem med Flexibelt Lån från Komplett Bank. Ett lån utan säkerhet har oftast lägre ränta än kreditkort. Om du dessutom är kund hos flera långivare, betalar du antagligen regelbundna avgifter för varje lån. Genom att samla alla små lån i ett större lån med bättre villkor kan du slippa många onödiga avgifter. Visste du att ungefär hälften av våra kunder tar Flexibelt Lån för att lösa dyra smålån? Det är vi stolta över, för det är ett tecken på att vi på Komplett Bank faktiskt erbjuder bra lån med förmånliga räntor och avgifter.

Ansök om konsumentkredit via nätet

Eftersom Flexibelt Lån kan beviljas utan krav på säkerhet blir låneprocessen betydligt enklare och kortare än för ett traditionellt lån. På vår webbplats ansöker du smidigt om lån, och du behöver inte oroa dig för att din låneansökan är bindande på något vis. Du kan alltså tacka nej till vårt låneförslag om du vill.

I ansökningsformuläret ser du vilka uppgifter vi behöver för att behandla din ansökan. Vi tar tag i saken så fort vi får in din ansökan. Du får svar via e-post och om din ansökan blir godkänd kommer låneavtalet bli tillgängligt för elektronisk underskrift. När du signerat avtalet och lämnat in ytterligare dokumentation som vi eventuellt har bett om, kan vi betala ut lånet. I bästa fall kan utbetalningen av lånet göras samma dag du ansöker om lån.

Vet du vad du tackar ja till?

Det är lätt att ta lån men kan vara betydligt svårare att förstå vad du tackar ja till när du undertecknar ett konsumentkreditavtal. Det är flera faktorer som påverkar totalkostnaden för lånet. Ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka lånet, desto större skillnad kommer dessa faktorer att göra i din plånbok. För att du verkligen ska förstå fördelarna med Flexibelt Lån vill vi förklara vilka faktorer som påverkar lånet. Vi tror också att det kommer att kännas tryggare för dig att ta lån när du vet vad det innebär.

Ett skuldebrev (konsumentkreditavtal) är en överenskommelse mellan dig och långivaren, som kan vara skriftlig eller muntlig. Avtalet kan du underteckna på papper eller digitalt. Om avtalet gjorts via nätet eller telefon, ska du kort därefter få skriftlig information om avtalet. Konsumentkreditavtalet ska innehålla alla lånevillkor och dessutom ska det i avtalet klart och tydligt nämnas vilka rättigheter och skyldigheter som avtalet innebär. Avtalet är bindande tills du återbetalat hela skulden till långivaren.

I konsumentkreditavtalet ska du hitta svar på dessa frågor:

 • Parter: Vem är långivare och vem är låntagare?
 • Lånesumma: Hur mycket pengar lånar du och får du använda dem fritt?
 • Ränta: Vilken ränta ska du betala, och på vilket sätt kan räntan variera över tid?
 • Avgifter: Finns det andra avgifter du ska betala, och hur kan de förändras över tid?
 • Avbetalningsplan: Gäller annuitet eller rak amortering?
 • Återbetalningstid: Hur länge har du på dig att betala tillbaka lånet?
 • Förtidsbetalning: Kan du betala tillbaka lånet i förtid, och kostar det något?
 • Om betalning uteblir: Vad händer om du inte kan återbetala ditt lån enligt planen?
 • Ångerrätt: På vilket sätt kan du ångra ett låneavtal och kostar det något?

Parter

Ansöker du om ett större privatlån brukar långivaren kräva att du har fast inkomst, helst också fast anställning. En tidsbunden anställning kan betyda att din inkomst kommer att variera, och det gör att långivaren blir osäker på om du klarar av att betala tillbaka lånet. Du kan beviljas konsumentkredit även om du inte har regelbundna inkomster eller fast anställning, så länge du har felfria kredituppgifter och inte har dragit på dig några betalningsanmärkningar.

Om du har svårt att få lån själv kan du ansöka om lån tillsammans med en medsökande. Uppgiften för denna medsökande är att trygga återbetalningen av lånet. Om personen som fungerar som din medsökande dessutom har bra ekonomi kommer ni troligtvis att erbjudas bättre lånevillkor, eftersom lånet då innebär en mindre risk för långivaren.

En medsökande kan vara vem som helst som har sina kredituppgifter i ordning. Det kan vara din partner, en vän eller en släkting med fast anställning och regelbundna inkomster. Ni kommer att dela ansvaret för lånet. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet så blir din medsökande skyldig att betala. Därför är det mycket viktigt att du inte lånar mer än du klarar av att betala tillbaka, även om du har stöd av en medsökande.

Lånesumma

Om du vill låna för konsumtion, kanske för att köpa bil eller renovera, är konsumentkredit ett populärt alternativ. Orsaken till det är att det inte krävs någon säkerhet för lånet, vilket betyder att du inte behöver pantsätta egendom eller skaffa borgenär. Det gör i sin tur låneprocessen mycket enklare, och ansökan kan ske smidigt via nätet. Olika långivare erbjuder olika lånesummor, väljer du Flexibelt Lån via Komplett Bank kan du ansöka om allt mellan 10 000 och 500 000 kronor. Vi kommer inte att ifrågasätta vad du ska köpa för pengarna, du kan använda dem till vad du vill.

Med Flexibelt Lån beviljas du en låneram på upp till 500 000 kronor, och du kan låna fritt inom denna låneram. Du kan ta ut, betala tillbaka och låna igen inom den låneram du har beviljats. Dessutom kan du få möjlighet till 50 000 kronor i kostnadsfri buffert. Så länge du inte använder bufferten behöver du inte betala något för den, men skulle du behöva pengarna så har du tillgång till dem direkt.

Ränta

Konsumentkredit beviljas med individuell ränta. Det betyder att det är din ekonomiska situation som avgör vilken ränta du erbjuds. Låneräntan påverkas av flera faktorer, såsom lånets återbetalningstid, lånebeloppet och risken som lånet innebär för långivaren. Enligt lagen är alla långivare som erbjuder konsumentkredit skyldiga att kontrollera din betalningsförmåga och din ekonomiska situation, innan de beviljar dig lån.

Långivare gör därför en kreditkontroll och tittar då främst på din månadsinkomst och dina sammanlagda tillgångar. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kommer du att erbjudas. Långivare vågar nämligen lova en låg ränta om de bedömer att risken för att du inte kommer att kunna betala lånet är väldigt liten.

Vad betyder rörlig ränta?

Låneräntan kan antingen vara fast eller rörlig. Fast ränta innebär att räntesatsen är samma under hela räntebindningsperioden. Ofta erbjuds du fast ränta när du ansöker om ett traditionellt bolån. Konsumentkredit beviljas nästan alltid med rörlig ränta. Det betyder att räntesatsen följer förändringarna på räntemarknaden. Numera erbjuds inte helt rörlig ränta, den kortaste bindningstiden är normalt tre månader. Det är alltså denna ränta vi syftar på när vi talar om rörlig ränta i dag.

Förutom att låneräntan måste anges i konsumentkreditavtalet, måste det även framgå hur räntan kan variera över tid. Innan en rörlig ränta förändras är långivaren skyldig att ge dig information om ränteändringen. Det ska också framgå om låneräntan räknas ut med hjälp av referensräntor. Ifall din ränta är kopplad till en referensränta räcker det att långivaren informerar om ränteändringen periodvis.

Kontrollera den effektiva räntan

Räntan på ett lån betalas oftast månadsvis. Långivare marknadsför gärna sin nominella ränta, eftersom den visar lånekostnaden utan dolda avgifter. Dessa dolda avgifter kan tyvärr vara väldigt höga, vilket gör att ett lån som först låter billigt kan visa sig bli mycket dyrt i verkligheten. När du ansöker om konsumentkredit är det alltså väldigt viktigt att kontrollera villkoren innan du undertecknar konsumentkreditavtalet.

För att låntagare snabbt ska kunna greppa lånets totalkostnad är långivarna enligt konsumentkreditlagen skyldiga att också nämna den effektiva räntan. Den visar totalkostnaden för lånet, inklusive avgifter som långivaren tar ut för lånet. Den effektiva räntan ska beskrivas som årsränta i procent. Känner du till den effektiva räntan är det enkelt att räkna ut vad lånet kommer att kosta dig i slutändan, med både nominell ränta och avgifter. Då blir det också lättare för dig att jämföra olika låneerbjudanden, och hitta det bästa alternativet för dig.

Avgifter

De två vanligaste avgifterna som hör till konsumentkredit är uppläggnings- och aviavgifter. De ska nämnas i konsumentkreditavtalet, men också andra avgifter som låntagaren kan tänkas råka ut för. Det ska exempelvis stå vilken avgift som långivaren tar om du missar en betalning och en påminnelse skickas ut. Låneavgifter som avi- eller uppläggningsavgifter får enbart tas ut om de finns nämnda i konsumentkreditavtalet och gäller kostnader som långivaren har för lånet. Ifall långivaren vill höja någon avgift så måste det framgå i ditt konsumentkreditavtal att långivaren har rätt att göra det. Det är endast tillåtet att höja en avgift för lånet om kostnaderna som avgiften ska täcka har ökat.

Avbetalningsplan

En plan för hur du ska betala tillbaka lånet ska finnas med i konsumentkreditavtalet. Lånet återbetalas antingen som annuitet eller med rak amortering. Rak amortering betyder att du betalar av lika mycket på skulden varje månad. Räntekostnaderna är höga i början men minskar naturligtvis i takt med att skulden blir mindre. Med det här upplägget är månadskostnaden stor i början av återbetalningstiden, men betydligt mindre i slutet.

Om du i stället väljer annuitet betalar du samma månadskostnad under hela återbetalningstiden, som täcker både ränta och amortering. I praktiken blir det så att du i början betalar mindre av skulden och mer i ränta, men då räntekostnaderna småningom minskar så ökar istället den andel du betalar av skulden.

Flexibelt Lån ger dig mycket spelrum när det gäller amortering. Vi gör visserligen en betalningsplan och räknar ut månadskostnaden för konsumentkrediten enligt den, men i praktiken är det du som avgör om och hur mycket du vill amortera varje månad. Vi fakturerar ränta och avgifter, du väljer amorteringsbeloppet. Skulle du hamna i en ekonomisk svacka kan du ta paus i amorteringen och välja att enbart betala räntor och avgifter.

Återbetalningstid

Väljer du en kort återbetalningstid blir månadskostnaden stor. Väljer du en längre återbetalningstid kommer du i stället att betala mer i ränta och avgifter. Är du ute efter en så låg månadskostnad som möjligt ska du alltså välja en lång återbetalningstid. Om det är viktigare för dig att hålla totalkostnaden för lånet så låg som möjligt lönar det sig att välja en kort återbetalningstid.

Månadskostnaden för lånet är avgörande för många, men det är också viktigt att tänka längre än så. Lånets totalkostnad varierar mycket beroende på hur snabbt du klarar av att betala tillbaka lånet. Vårt tips är att du försöker se lånet som en helhet och inte stirrar dig blind på månadskostnaden. På Komplett Bank ger vi dig frihet att betala av lånet i egen takt, men vi rekommenderar alltid att du gör en realistisk återbetalningsplan och försöker följa den så gott det går.

Betala tillbaka i förtid

I konsumentkreditavtalet ska det framgå hur du kan betala tillbaka ditt lån i förtid, och om det kostar dig något extra. Ifall du vill betala lånet i förtid är du skyldig att betala ränta och andra lånekostnader för tiden fram till betalningen, men inte efteråt.

Tar du Flexibelt Lån via Komplett Bank är det möjligt att betala av hela lånet i förtid, utan att det kostar dig något extra. Det här kan vara en viktig detalj, till exempel om du lånat för renovering innan du säljer ditt hus. När du fått köpesumman för huset vill du gärna bli av med renoveringslånet på en gång. Hos en del långivare kostar detta extra, men inte hos oss på Komplett Bank.

Om betalning uteblir

Missar du en betalning i din avbetalningsplan så kommer långivaren att sända en påminnelse om utebliven betalning. Den kommer tyvärr med påminnelseavgift och dröjsmålsränta. I konsumentkreditavtalet måste det framgå vilka kostnader påminnelsen innebär för dig som låntagare. Har du ett Flexibelt Lån via Komplett Bank så kontrollerar vi varken om eller hur mycket du amorterar. Så länge du regelbundet betalar ränta och avgifter för lånet så litar vi på att du har koll på läget.

Ångerrätt

En ångerrätt på 14 dagar gäller på de flesta typer av lån. Tiden räknas från dagen du fick lånevillkor och övrig avtalsinformation. Detta sker vanligen i samband med att du godkänner konsumentkreditavtalet. Om du ångrar avtalet måste du alltså meddela det till långivaren inom 14 dagar.

Om du ångrar dig efter att lånet redan betalats ut måste du betala tillbaka lånebeloppet och ränta till långivaren. Räntan räknas från den dag du fick tillgång till lånet tills den dag din återbetalning är registrerad hos oss. När du meddelat att du ångrar dig har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet. Ifall du redan har hunnit betala låneavgifter har du rätt att få tillbaka dem. Det kan exempelvis handla om uppläggningsavgift och aviavgifter. Långivaren har i sin tur också 30 dagar på sig att återbetala eventuella avgifter till dig.

Komplett Bank i Norden

För att förmedla konsumentkredit krävs tillstånd från Finansinspektionen. Komplett Bank fick koncession av Finansinspektionen 2014, samma år som banken grundades i Norge. Banken erbjuder konsumentkredit- och refinansieringstjänster med bra villkor, utan krav på säkerhet. Till en början var det endast norska konsumenter som kunde beviljas Flexibelt Lån, men numera finns Komplett Bank även i Sverige och Finland. Komplett Bank samarbetar med Komplett Group som står bakom flera ledande nätbutiker i Norge och Skandinavien.

I Sverige har Finansinpektionen och Konsumentverket satt upp allmänna regler för hur konsumentkreditverksamhet ska bedrivas, och det finns även lagstiftning som reglerar verksamheten. I följande lagar finns bestämmelser som är relevanta för konsumentkreditverksamhet i Sverige:

 • Konsumentkreditlag (2010:1846)
 • Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter
 • Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt
 • Personuppgiftslag (1998:204)

Frågor och svar

Vem kan ansöka om lån? Du som är minst 20 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 36 månader kan ansöka om Flexibelt Lån. Vi förutsätter att du har en regelbunden inkomst och att du inte har registrerade betalningsanmärkningar. Även studenter och pensionärer är välkomna att ansöka om lån hos Komplett Bank.

Hur mycket kan jag låna? När du tar Flexibelt Lån beviljas du en låneram på 10 000–500 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet.

Vad är lån utan säkerhet? Det är ett lån som beviljas utan att låntagaren behöver pantsätta egendom för lånet. Det betyder att du inte behöver lägga något i pant eller ha en borgensman för ditt lån.

Hur kan jag räkna ut räntekostnaden? Räntan på ett lån kan du räkna ut så här: Kvarvarande lånebelopp x räntesats = årsränta. Lånar du 10 000 kr och årsräntan är 10% så kommer du att betala 1000 kr i ränta under det första året.

Hur snabbt får jag lån? Så fort du fyllt i ansökningsformuläret på vår webbplats och skickat in din ansökan tar vi den till behandling. Vårt svar får du via e-post. Om din ansökan blir godkänd och du undertecknar konsumentkreditavtalet elektroniskt med BankID, kan vi i bästa fall betala ut lånet samma dag du ansöker.

När måste jag betala tillbaka? En av många fördelar med Flexibelt Lån är att du betalar tillbaka lånet i egen takt. Du kan ta paus i amorteringen om du behöver. Vårt krav är att du varje månad betalar fakturerade räntor och avgifter.