Till innehållet

Konsumentkredit

En konsumentkredit är ett lån som ges till en privatperson av en långivare. Lånet är tänkt att användas för privat bruk som till köp av bil, båt, bostad eller andra varor. Konsumentkrediter är lån utan säkerhet.

När man talar om konsumentkrediter kan man också använda andra termer som exempelvis privatlån eller blancolån. Alla olika lån som ges utan säkerhet kan samlas under begreppet konsumentkredit. Vi på Komplett Bank erbjuder ett lån som vi kallar Flexibelt Lån. Med detta lån kan du låna upp till 500 000 kronor, utan säkerhet, och du kan använda pengarna hur du själv vill.

Lagstiftningen reglerar

Vem som helst får inte låna ut krediter till konsumenter. Det krävs ett tillstånd från Finansinspektionen och konsumentkrediter regleras av lagstiftning. Konsumentkreditlagen (2010:1846) och Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter, är centrala i lagstiftningen.

Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och Personuppgiftslagen (1998:204) innehåller också lagstiftning som är relevant för konsumentkrediter. Som tillägg så har Finansinspektionen och Konsumentverket föreskrifter och allmänna regler som behöver följas.

Detta lånar man till

Zmarta Group gjorde en undersökning för år 2017 som de kallade Lånebarometern 2018. I undersökningen presenteras unik statistik och insikter kring marknaden för konsumentkrediter i Sverige.

Enligt undersökningen används de flesta lånen till bostadsrelaterade ändamål som renovering, inredning och kontantinsats vid bostadsköp. Av alla nya lån som förmedlades av Zmarta Group under år 2017, togs 32,8 procent för just dessa ändamål.

Enligt undersökningen är köp av bil, båt eller motorcykel den näst vanligaste orsaken till att man tar ett lån. Lån för nöjen och resor har också ökat. Att så många människor väljer att ta ett lån för att finansiera en ny bil eller för att åka på en resa visar hur pass vanligt det är att låna för att investera i något som kan förbättra ens vardag.

 

Graf som visar vad män och kvinnor lånar till

Flexibelt lån till konsumenter

Vi har valt att slå ihop alla benämningar för konsumentkrediter, som exempelvis blancolån, privatlån, båtlån och billån till ett enda lån som vi kallar Flexibelt Lån.  Det behövs ingen säkerhet eller borgensman för att bli beviljad Flexibelt Lån.

Amortera när du vill

Komplett Banks Flexibelt Lån förutsätter bara att du betalar räntan och avgifterna för lånet varje månad, vi kräver inte att du ska göra några amorteringar varje månad om du inte vill eller kan. Däremot bör du själv göra en förnuftig avbetalningsplan, ovh aldrig ta ett större lån än vad du klarar av att betala tillbaka.

Konsumentkredit är

  • Känt också som till exempel privatlån och blancolån.
  • Lån som ges utan att låntagaren behöver uppge någon säkerhet för lånet.
  • Vanligtvis något dyrare än lån med säkerhet, men samtidig betydligt mer flexibla med till exempel amorteringsvillkoren.
  • Något som används för privat bruk, man kan exempelvis låna till bil, båt, motorcykel eller något annat man vill ha.
  • Ett lån där man inte behöver redogöra exakt för vad man använder pengarna till utan man får fritt välja hur lånet disponeras.