Till innehållet
Var god vänta

Konsumentkredit

En konsumentkredit är ett lån som ges till en privatperson av en långivare. Lånet är tänkt att användas för privat bruk som till köp av bil, båt, bostad eller andra varor. Konsumentkrediter är lån utan säkerhet. Där skiljer de sig från till exempel ett renodlat bostadslån. När man tar ett bostadslån krävs det att man har en säkerhet för lånet. Oftast fungerar bostaden själv som säkerhet.

 

När man talar om konsumentkrediter kan man också använda andra termer som exempelvis privatlån eller blancolån. Alla olika lån som ges utan säkerhet kan samlas under begreppet konsumentkredit. Vi på Komplett Bank erbjuder ett lån som vi kallar Flexibelt Lån. Med detta lån kan du låna upp till 500 000 kronor, utan säkerhet, och du kan använda pengarna hur du själv vill.

 

Det finns flera olika långivare som erbjuder olika konsumentkrediter under många olika benämningar som de som nämndes tidigare. Det lönar sig som konsument att jämföra vilka villkor man kan få från olika ställen innan man tar ett lånebeslut. 

 

Lagstiftningen reglerar

Vem som helst får inte låna ut krediter till konsumenter. Det krävs ett tillstånd från Finansinspektionen och konsumentkrediter regleras av lagstiftning. Konsumentkreditlagen (2010:1846) och Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter, är centrala i lagstiftningen.

Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och Personuppgiftslagen (1998:204) innehåller också lagstiftning som är relevant för konsumentkrediter. Som tillägg så har Finansinspektionen och Konsumentverket föreskrifter och allmänna regler som behöver följas.

Konsumentkredit ger frihet

En del människor kan kanske anse att det är vårdslöst att ta ett lån. Men idag finns det flera kreditgivare som erbjuder förmånliga och flexibla lån med konsumenten i åtanke. Många funderar och planerar olika köp i livet. För någon kan det handla om en ny bil eller motorcykel medan någon annan skulle vilja renovera badrummet. Genom att ta ett lån kan man inom kort tid förverkliga sina önskemål och drömmar.

Konsumentkrediter ger människor friheten att välja när de skaffar sig något som kräver en del kapital. Om man har sin ekonomi under kontroll och har en dröm man vill förverkliga ger det en möjligheten att göra det direkt. I stället för att vänta flera år på att spara ihop pengarna till det man behöver så kan man ta ett lån direkt och lägga upp en plan på i vilken takt man tänkt betala av på lånet.

Vi på Komplett Bank strävar efter att erbjuda den mest flexibla konsumentkrediten på marknaden med gynnsamma villkor. Nöjda kunder är en viktig del av vår verksamhet. Vi erbjuder våra tjänster för att du idag ska kunna förverkliga sånt som annars bara skulle vara möjligt efter ett lång tid av målmedvetet sparande.

Detta lånar man till

Zmarta Group gjorde en undersökning för år 2017 som de kallade Lånebarometern 2018. I undersökningen presenteras unik statistik och insikter kring marknaden för konsumentkrediter i Sverige.

 

Enligt undersökningen används de flesta lånen till bostadsrelaterade ändamål som renovering, inredning och kontantinsats vid bostadsköp. Av alla nya lån som förmedlades av Zmarta Group under år 2017, togs 32,8 procent för just dessa ändamål.

 

När man tar ett bolån får lånet motsvara högst 85 procent av fastighetens värde. Resten måste man alltså själv stå för, detta är den så kallade kontantinsatsen. Har man inte de pengarna som behövs är det vanligt att man tar ett lån för att finansiera kontantinsatsen också.

 

Enligt undersökningen är köp av bil, båt eller motorcykel den näst vanligaste orsaken till att man tar ett lån. Lån för nöjen och resor har också ökat. Att så många människor väljer att ta ett lån för att finansiera en ny bil eller för att åka på en resa visar hur pass vanligt det är att låna för att investera i något som kan förbättra ens vardag.

 

Graf som visar vad män och kvinnor lånar till Vi går igenom andra punkter i en annan artikel på vår sida. Ifall du är intresserad av till exempel vem som tar flest lån så lönar det sig att gå in och läsa.

 

Flexibelt lån till konsumenter

Vi har valt att slå ihop alla benämningar för konsumentkrediter, som exempelvis blancolån, privatlån, båtlån och billån till ett enda lån som vi kallar Flexibelt Lån. Det minsta lånebeloppet vi beviljar är 10 000 kronor och det högsta 500 000 kronor. Det behövs ingen säkerhet eller borgensman för att bli beviljad lån.

Du kan få pengarna direkt till ditt konto efter att du har signerat låneavtalet med ditt BankID. För att komma igång med låneprocessen är det bara att fylla i ansökningsformuläret på vår hemsida.

Amortera när du vill

Komplett Banks Flexibelt Lån förutsätter bara att du betalar räntan och avgifterna för lånet varje månad, vi kräver inte att du ska göra några amorteringar varje månad om du inte vill eller kan. Du får amortera på lånet då det passar dig och fritt ta amorteringsfria månader om du så behöver.

Ibland kan livet föra med sig oväntade kostnader och då har du möjligheten att ta ut mera pengar inom den låneram vi tilldelat dig. Denna kombination av flexibla återbetalningsvillkor och möjligheten att ta ut mera pengar gör vårt lån till ett av de konkurrenskraftigaste lånen på marknaden.

Konsumentkredit är

  • Känt också som till exempel privatlån och blancolån
  • Lån som ges utan att låntagaren behöver uppge någon säkerhet för lånet
  • Vanligtvis något dyrare än lån med säkerhet, men samtidig betydligt mer flexibla med till exempel amorteringsvillkoren
  • Något som används för privat bruk, man kan exempelvis låna till bil, båt, motorcykel eller något annat man vill ha
  • Ett lån där man inte behöver redogöra exakt för vad man använder pengarna till utan man får fritt välja hur lånet disponeras

I Sverige finns flera kreditgivare som erbjuder konsumentkrediter av olika slag. Alla kan de ge dig lite olika erbjudanden med olika villkor eftersom de också har olika sätt att bedöma den risk de tar med att bevilja dig lånet. Därför lönar det sig att undersöka vem som kan erbjuda de bästa villkoren för just dig.