Till innehållet
Var god vänta

Hur mycket kan jag låna?

Frågan kan bli aktuell så fort du planerar att ta ett större lån. Kanske du ska köpa bostad eller bil, eller något annat som dina hopsparade slantar inte helt räcker till.

Innan du slår till och gör ett större inköp behöver du kontrollera vilken lånesumma du kan räkna med att bli beviljad. Det kan du göra genom att skicka in en låneansökan till Komplett Bank. I vårt låneförslag får du svar på hur mycket du får låna, sedan är det upp till dig att välja om du tackar ja eller nej till vårt erbjudande.

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket du får låna. När du ansöker om lån kommer vi först och främst att göra en bedömning av din betalningsförmåga.

Ett lån innebär att du får ytterligare en utgift som ska betalas varje månad. Kommer du att klara det? Du kan själv jämföra din månadsinkomst mot hur stora utgifter du har varje månad.  Mat, el, vatten, telefon, internet, försäkringar och kläder är exempel på nödvändigheter som du troligen behöver räkna med. Se gärna till att det blir pengar över till fritidsintressen och skapa lite spelrum i kassan ifall du skulle råka ut för en överraskande utgift. Det är skönt att ha en buffert så att du exempelvis kan köpa en ny diskmaskin ifall den gamla plötsligt vägrar samarbeta.

Hur mycket kan jag låna – och hur stort lån klarar jag av?

När du har koll på dina månatliga inkomster och utgifter, och har räknat ut vad som blir kvar i kassan varje månad, så kan du bestämma hur stor del av den summan som du kan tänka dig att använda för att betala av på ett lån. När du vet vilken månadskostnad som är rimlig för dig så är det betydligt enklare att skapa dig en uppfattning om hur stort lån du kan ta. Kom ihåg att lånets månadskostnad påverkas av låneräntor, övriga avgifter och den totala lånetiden.

Vilka olika typer av lån finns det?

När du ska ta lån finns det flera alternativ att välja mellan. Beroende på hur mycket du vill låna, och om du ska låna med eller utan säkerhet, kan olika långivare bli aktuella för att motsvara ditt behov.  Det är lätt att bli förvirrad i lånedjungeln eftersom det finns flera namn för samma typ av lån. Härnäst presenterar vi de vanligaste lånetyperna, så att du lättare hittar det lån som passar dig bäst.

Privatlån

Privatlån kallas också blancolån eller konsumtionslån. Det är lån för privatpersoner som kan användas till någon form av konsumtion. När du tar ett privatlån behöver du inte uppge någon säkerhet, vilket krävs vid till exempel krävs vid ett bostadslån där du vanligtvis behöver sätta själva bostaden som pant eller säkerhet. Lånet löper vanligtvis mellan 2–15 år och räntan är rörlig. Till kostnaderna för själva lånet tillkommer ofta olika avgifter. Det är därför viktigt att ta reda på lånets effektiva ränta. Då får du också veta den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter.

Fördelarna med ett privatlån är att du inte är bunden till en återbetalningsplan som sätts upp av banken utan du kan återbetala större delen av lånet eller till och med hela lånet när du önskar och på så sätt dra ner på de totala kostnaderna för räntor och avgifter.

När det gäller privatlån varierar svaret på frågan “Hur mycket kan jag låna?” hos olika långivare. Det privatlån som Komplett Bank erbjuder kallas Flexibelt Lån och där kan lånesumman som beviljas vara allt mellan 10 000 och 500 000 kronor.

Bostadslån

Till skillnad från privatlån, blancolån eller konsumtionslån så är bostadslån ett lån där låntagaren måste uppge en säkerhet. Dessa lån löper vanligtvis över många år och räntan kan vara antingen rörlig eller bunden. Fastigheten, eller de värdepapper som är relaterade till bostaden, används oftast som säkerhet för lånet.

När det gäller bostadslån påverkas storleken på lånet därmed av värdet på den säkerhet du kan använda för lånet.

Billån

Namnet avslöjar syftet med detta lån. När vi talar om billån menar vi ett lån där bilen vi köper fungerar som säkerhet för lånet. I vanliga fall beviljar långivare en lånesumma som motsvarar 80 procent av bilens inköpspris, och kräver att du själv står för resterande 20 procent. Ifall du inte har tillräckliga besparingar kan du ta ett privatlån för att betala din andel.

Vad lånar privatpersoner till?

Allt fler svenskar tar lån och lånebeloppen blir större. Det är vanligt att låna pengar till renovering, eller för att köpa bil, båt eller motorcykel. Många väljer också att ta mindre lån för att bekosta resor och nöjen. Läs mer om vad svenskar lånar till i vår artikel om konsumtionslån, och kolla statistiken som visar vem den typiska låntagaren är i Sverige.

Hur mycket får jag låna från Komplett Bank?

Komplett Bank beviljar privatlån på 10 000–500 000 kronor. Du ansöker på vår webbplats. När du har undertecknat låneavtalet med BankID kan pengarna i bästa fall överföras till ditt konto redan samma dag. Komplett Bank beviljar dig en låneram som du kan låna fritt inom. Om du inte tar ut hela beloppet direkt så har du möjlighet att ta ut mer av lånet i ett senare skede, inom den tilldelade låneramen. På det sättet slipper du alltså att ta ett nytt lån, med fler månadsutgifter att hålla reda på.

Sammanfattning

Det är svårt att ge ett allmänt svar på frågan “Hur mycket jag kan låna?”, eftersom lånevillkoren varierar beroende på hur olika långivare bedömer din ekonomiska situation och din betalningsförmåga.

Känner du att du kommer att klara månadskostnaden är det bara att fylla i formuläret här på vår webbplats. Det enda du behöver för att göra det är en fungerande internetanslutning, en e-postadress och ett telefonnummer. Vi skickar ett låneerbjudande till dig så fort vi har behandlat din ansökan.

Välj Flexibelt Lån från Komplett Bank

Det privatlån som Komplett Bank erbjuder kallas Flexibelt Lån. Lånet beviljas utan krav på säkerhet och du kan använda pengarna till vad du vill. Vi strävar efter att kunna erbjuda dig marknadens förmånligaste lån med låga räntor och avgifter.

Fördelen med Flexibelt Lån är att du kan betala av lånet i egen takt. Så länge du betalar dina månatliga räntor och avgifter kan du fritt välja hur du vill amortera ditt lån. Vi kräver inte att du amorterar varje månad, du har möjlighet att ta en paus om du behöver. Du kan välja att betala av lånet i snabb eller långsam takt, enligt din egen betalningsförmåga. Flexibelt Lån passar också bra för dig som vill samla dyra lån och skulder i ett större lån med bättre villkor.

Välkommen med en oförpliktande ansökan redan idag.