Till innehållet
Var god vänta

Blancolån - vad är det?

Blancolån är ett lån utan säkerhet. Blancolån är samma sak som ett privatlån, alltså ett lån där ingen säkerhet krävs och låntagaren själv får bestämma vad lånet används till. För att få ett blancolån behöver man inte pantsätta någonting, som till exempel vid ett bostadslån eller billån. När man tecknar ett bolån eller billån så utgör oftast själva bostaden eller bilen säkerheten för lånet.

Det finns inget särskilt syfte som blancolånet måste användas till. Det är helt upp till låntagaren vad pengarna används till. Lånet lämpar sig bra till olika köp och anskaffningar. Därför kan bland annat renoveringslån ses som ett lån som ges utan säkerhet. Lånet är ett vanligt blancolån men man har valt att döpa om det på grund av att man vill rikta sig till de som vill låna för renovering. Du har kanske redan tidigare stött på flera olika lån som faktiskt är blancolån men går under andra namn.

Är blancolån bra eller dåligt?

Det finns såklart fall där någon har tagit lån och fått svårigheter med att betala tillbaka pengarna och detta har lett till att blancolån ibland kan föra med sig negativa associationer. Lån är till för att människor ska kunna förverkliga sådant de annars inte skulle haft möjlighet till förrän långt senare om de skulle sparat pengar till det. De som är ansvarsfulla och planerar sin ekonomi väl klarar lätt av ett blancolån. Blancolån har dock en något högre ränta än lån med säkerhet. Detta beror på att långivaren tar en större risk när det inte finns någon säkerhet för lånet. Blancolån är något som många kreditgivare erbjuder. Kom ihåg att du kan få en förmånligare ränta och bättre villkor hos vissa långivare. För att få fram de bästa villkoren kan du göra jämförelser hos olika institut.

Tänk på att inte låna för mycket och för ofta. Se till att du planerar hur du ska använda lånet och hur du sköter återbetalningen. Du kanske behöver skära ner på kostnader som går till annat än nödvändigheter. Detta är betydligt bättre än att du inte klarar av att betala tillbaka lånet eftersom ärendet då går vidare till inkassobolaget, vilket i förlängningen riskerar att resultera i en betalningsanmärkning.

Hur ska man söka blancolån?

Blancolån går enkelt att ansöka om. Oftast krävs inga besök på bankkontor eller motsvarande för att man ska kunna få ett lån. Du kan göra en ansökan via nätet och underskriften kan också göras elektroniskt. Hela processen för att få lån blir väldigt smidig och snabb då man kombinerar en modern låneansökan med det faktum att det inte behöver letas fram någon säkerhet för lånet. Pengarna du ansöker om kan finnas på ditt konto redan under samma dag.

Hur mycket kan jag få i blancolån?

Storleken på de lån kreditgivare ger är varierande. Det är rätt så vanligt att pengarna man kan få med ett blancolån varierar mellan 10 000 kr och 500 000 kr. Vissa kreditgivare har en snävare ram de ger lån inom medans andra erbjuder en större valmöjlighet. Hur mycket du kan få i blancolån bestäms på basis av en utvärdering av din förmåga att betala tillbaka lånet.

Vad är blancolån?

  • Ett lån utan säkerhet
  • Går under olika benämningar som t.ex. Privatlån
  • Ett lån man får disponera hur man själv vill
  • Ett snabbt och smidigt sätt att få pengar på