Till innehållet
Var god vänta

Säker näthandel

Nya regler för säker kortbetalning på nätet

Från och med den 1 januari 2021 är det nya EU-krav på säkra kortbetalningar för internetköp. 


Alla banker och nätbutiker är skyldiga att säkra näthandel genom en ny lösning som kräver stark kundautentisering. Denna lösning innebär ökad säkerhet för dig som kund i och med att alla inköp på nätet måste godkännas med BankID eller Mobilt BankID.


BankID och Mobilt BankID fungerar som tidigare och i de flesta fall kommer ändringen inte att ha någon märkbar betydelse för dig. Om nätbutiken du vill handla hos inte har bytt till den nya versionen av 3DSecure och därmed inte uppfyller kraven för stark kundautentisering kan ditt köp avvisas.

 

Goda råd för att skydda dig mot bedrägerier:

 

Dela aldrig ditt BankID med någon. 
Ditt BankID är personligt och ska under inga omständigheter delas med någon annan. Du ska heller aldrig signera med ditt BankID på uppmaning av någon annan. 
Kontakta din egen bank om du är i en situation där du är beroende av hjälp för att använda nätbank etc. 

 

Handla säkert på nätet: 

 

 • Är det en tydlig avsändare? Är det ett registrerat företag med organisationsnummer och kontaktinformation? Du kan också kontrollera om företaget finns med på Svenska Handels Varningslista.
 • Läs andras omdömen. Finns det omdömen på nätet från andra kunder som verkar trovärdiga?
 • Spara inte kortuppgifterna på köpsidan. Lägg hellre in uppgifterna på nytt vid varje köptillfälle, och använd helst ett kreditkort för dina köp på internet. Handla bara från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
 • För bra för att vara sant? Om det är priser och erbjudanden som ser ut att vara för bra för att vara sanna, så är de troligen det.


E-post och SMS 

 

 • Öppna inte e-post från en okänd avsändare. Kontrollera alltid avsändarens adress. 
 • Om du får ett SMS från en avsändare som du inte har fått ett SMS från tidigare, var försiktig med att klicka på okända länkar. Bedragare som skickar ut SMiShing använder ofta URL-förkortare som bit.ly eller goo.gl. Då blir de svåra att se vart länken egentligen går utan att faktiskt gå in på den. 
 • Din bank kommer aldrig att be dig att ange ett lösenord, användarnamn eller kortinformation via SMS eller e-post. 
 • Kontrollera avsändarens e-postadress mot tidigare e-postmeddelanden som du har fått. Om du är osäker på om e-postmeddelandet kommer från oss, bör du kontakta vårt kundcenter innan du klickar på några länkar. 

Investeringsbedrägeri 

Investeringsbedrägeri handlar om att ge bort kortnummer eller överföra pengar till främlingar som har lovat vinst genom låg risk. Det kan vara en annons på sociala medier, eller att du kontaktas av någon som låtsas vara en börsmäklare. Detta är ofta produkter som många inte har god kunskap om, till exempel valuta eller kryptovaluta. Läs mer om detta på Polisens sida om investeringsbedrägerier

 • Ge aldrig någon kortnummer via telefon till någon!
 • Kontrollera företaget i Finansinspektionens varningslista.
 • Ladda inte ner programvara och låt inte någon okänd ta kontroll över din dator
 • Lämna inte ut annan känslig information såsom kontonummer, kortnummer, kopia av pass eller andra liknande uppgifter.


Om du ändå skulle bli utsatt för bedrägeri, eller försök till bedrägeri:
Spärra kortet och kontakta polisen och din bank omgående.