Till innehållet
Var god vänta

Går det att ansöka om kreditkort utan UC?

Går det att ansöka om kreditkort utan UC?

Du kan ansöka om kreditkort utan UC, men inte utan kreditupplysning. Många tror kanske att UC och kreditupplysning är samma sak, men de är inte synonymer. UC (Upplysningscentralen) är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige med kreditupplysningstillstånd. Den kreditupplysning som krävs när du ansöker om kreditkort kan alltså också göras av något annat företag. I det fallet syns inte den gjorda kreditupplysningen hos UC.

Konsumentkreditlagen i Sverige kräver att kreditgivare gör en kreditprövning. Med kreditprövning menas att kreditgivaren kontrollerar din ekonomiska situation och dina möjligheter att betala tillbaka lån och krediter. För att kunna göra den helhetsbedömning som lagen kräver behöver kreditgivaren information från en kreditupplysning. Det är kreditgivaren som avgör vilket företag som gör kreditupplysningen.

Varför undvika UC?

De kreditkort som finns på marknaden är ett samarbete mellan kreditföretag och kortföretag (som Visa och Mastercard) vilket betyder att det är flera aktörer som styr ansökningskraven för korten. I Sverige använder storbanker och företag sig främst av Upplysningscentralen. UC har tillgång till olika kredituppgifter från kreditgivare och hämtar sin information från bland annat Skatteverket. Informationen handlar om inkomst och eventuella betalningsanmärkningar, men också om tidigare kreditupplysningar.

En kreditupplysning som gjorts av UC sparas i företagets register. Detta register har sedan alla banker, långivare och kortutgivare tillgång till. Du kan alltså inte vara anonym när du ansöker om ett kreditkort med UC. Om det under en kort period har gjorts flera kreditupplysningar i ditt namn så kan det påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Det här är orsaken till att allt fler vill ansöka om kreditkort utan UC.

Kreditkort utan UC - men till vilket pris?

Det är möjligt att få kreditkort utan UC, men det handlar oftast om mikrolån med mobila kreditkort vilket innebär att du inte har ett fysiskt kreditkort. Det är mycket svårare att få kreditkort utan UC och det kostar oftast mer i form av högre ränta. Onlineföretagen kompenserar nämligen höga risker med höga räntor. För dig som konsument innebär det att du visserligen kan få låna pengar, men lånet kommer med största sannolikhet att bli dyrt.

För dig som vill ha ett kreditkort är det därför skäl att satsa på ett bra kreditkort från en seriös aktör, trots att detta kräver en UC. Komplett Bank samarbetar med Mastercard och tar kreditupplysningen hos UC för både kort, lån och köpfinansiering. Komplett Bank MasterCard är ett flexibelt kreditkort utan årsavgift. Kreditkortet är skräddarsytt för näthandel och ger dig bonus på alla dina köp. Dessutom får du fina förmåner.

Komplett Bank Mastercard

Komplett Bank Mastercard är visserligen skräddarsytt för näthandel, men det fungerar naturligtvis också bra i vanliga butiker. Med kortet följer ingen årsavgift, ingen avgift för kontantuttag och PIN-koden får du välja själv. Kortet ger dig upp till 50 dagar räntefri kredit, vilket betyder att du kan handla när du har lust och betala 50 dagar senare utan att det kostar dig något extra. För Komplett Bank MasterCard gäller en kreditgräns på upp till 100 000 kronor.

 

Med Komplett Bank Mastercard tjänar du automatiskt bonuspoäng på alla dina köp. Om du använder kortet för att shoppa på Komplett.se och låter Komplett leverera varorna får du en bonus på hela 4 procent. Bonusen kan du senare använda som betalning av utestående belopp på ditt Komplett Bank Mastercard.

Så här mycket bonus tjänar du:

  • 4 % på alla köp hos Komplett.se
  • 1 % bonus på alla enskilda köp över 20 000 kronor.*
  • 0,5 % bonus på övriga köp* 
      
    *gäller i butik och på webbplatser som är registrerade som e-handel av Mastercard